Nowe technologie, Produkcja piekarniczo-cukiernicza w Polsce

Technologie

W produkcji pieczywa technologia zajmuje się głównie procesami mieszania, fermentacji i wypieku. Oprócz tych głównych procesów w produkcji pieczywa występują operacje pomocnicze takie jak: prze­noszenie, przepływ, przesiewanie, dzielenie i formowanie.

Zasadniczym zadaniem stojącym przed technologią piekarstwa jest dobór takich metod produkcji i ich parametrów, które gwarantują naj­wyższą jakość pieczywa przy minimalnym zużyciu środków takich, jak .surowce, energia, żywa praca, oraz w najkrótszym czasie produkcji. Aby osiągnąć ten cel, często metody technologiczne i ich parametry muszą być zmieniane i dostosowywane do zmiennych właściwości surowca, wyposażenia technicznego i upodobań konsumenta.

Technologie


Wiodący producent pieczywa mrożonego w Polsce – Nowel Piekarnia Nowakowski realizuje rozbudowę parku maszynowego, będącą jedną z najbardziej znaczących inwestycji w skali branży w ostatnich latach. Spółka, która łączy rodzinną tradycję wypieku z wykorzystaniem innowacyjnych technologii wytwarzania, uruchomiła największą w Polsce linię do produkcji chlebów mieszanych. Producent szacuje,
że dzięki nowemu wdrożeniu wydajność produkcji firmy na koniec 2016 roku wzrośnie o 30%.

Technologie

Posadzka polimerowa w piekarni

Dobór właściwej podłogi do zakładu piekarniczego nastręcza nie lada problemów. Wynika to z tego, że podłoga poza walorami estetycznymi musi spełniać szereg istotnych warunków związanych ze specyfiką wykonywanej działalności w przemyśle spożywczym. Do najważniejszych z nich należy łatwość czyszczenia powierzchni oraz zachowanie bezpieczeństwa pracy.

Technologie

Linia produkcyjna DIBS - pierwsza w Europie Środkowej licencjonowaną, maszyny piekarnicze, dupont dibs, wyposażenie piekarni, linie piekarniczeTechnicoat otwiera pierwszą w Europie Środkowej licencjonowaną linię produkcyjną DIBS (DuPont Industrial Bakery Solutions – Rozwiązania DuPont dla piekarni przemysłowych)

W grudniu 2012 r. Technicoat s.r.o., partner DuPont Chemicals & Fluoroproducts, otworzył nową fabrykę w Czechach (Homole, Czeskie Budziejowice) z pierwszą w Europie Środkowej licencjonowaną linią produkcyjną wykorzystującą technologię DuPont Industrial Bakery Solutions (DIBS), przeznaczoną do wyrobu wysokiej jakości form oraz blach do pieczenia. Jest to pierwsza inwestycja w regionie, dzięki której na rynki lokalne w Czechach, Polsce, Rumunii oraz Rosji trafią wysokiej jakości rozwiązania w dziedzinie nakładania powłok zapobiegających przywieraniu przeznaczone dla przemysłu piekarskiego. Potencjał produkcyjny nowej linii fabrycznej umożliwi wyrób ponad 1000m2 blach oraz form piekarniczych z powłokami  DuPont™ Teflon® dziennie. Wartość całej inwestycji to w przybliżeniu 2 miliony euro, z czego na nowe wyposażenie wydano 800 tysięcy euro. Fabryka zatrudni 60 miejscowych pracowników.

Technologie

HERTZ POLSKA -LINIE PIEKARNICZE DO POLSKIEGO CHLEBANa stronach facebooka można odnaleźć wiele firm produkujących produkty i maszyny z branży piekarniczej.

Jedną z takich firm jest HERTZ POLSKA -PRODUCENT LINI TECHNOLOGICZNYCH DLA POLSKICH PIEKARNI. Ich stronę na facebooku mogą państwo odwiedzić klikając na poniższy link.

Technologie

Jaworską bułkę targową otrzymała fabryka pieców piekarskich J4 s.r.o. w czasie XIII.Międzynarodowych Targów Chleba, które odbyły się w dniach 28.-30.sierpnia 2011 w polskim Jaworze. Wyróżnienie zostało udzielone za piec tunelowy przelotowy "PPP" w kategorii Produkt Targowy.

Piece J4 przeznaczone są do pieczenia tradycyjnych rodzajów chleba i pieczywa rzemieślniczego na profesjonalną skalę przemysłową.

Nowością jest zastosowanie specjalnej ceramiki STIR, która powoduje przekształcenie części ciepła na podczerwień i pozwala tym na znaczące skrócenie czasu oraz kosztów pieczenia, jak również na zmniejszenie utraty wagi produktów w czasie wypieku.

Cenionymi zaletami pieców J4 są wysoka jakość i równomierność pieczenia, olbrzymia wydajność tych pieców i linii, mniejsze zapotrzebowanie na drogą energię, a szczególnie też niskie koszty eksploatacyjne w przeliczeniu do jednego kilogramu pieczywa.

Szukaj - Baza Firm

Przepisy - Pieczenie

Przepis na sernik na zimno z bakaliami

Przepisy, Receptury

portal piekarniczy

W upalne dni rezygnujemy z czekoladowych, topiących się słodkości na rzecz orzeźwiających, owocowych przekąsek. Taką może być wyśmienity sernik na ...

Najczęściej czytane

Piekarnie, Cukiernie, Lodziarnie, zaopatrzenie piekarni, piece piekarnicze, wyposażenie piekarni, katalog firm, piekarnictwo,sklep Piekarnie, Cukiernie, Lodziarnie, zaopatrzenie piekarni, piece piekarnicze, wyposażenie piekarni, katalog firm, piekarnictwo,sklep