Najczęściej czytane

Branżowe artykuły poradnikowe, Porady nie tylko dla piekarzy, cukierników

Porady

Oczywiście że tak, to nie tylko uczta dla podniebienia ale także wymierne korzyści zdrowotne. Kto miał okazje spróbować prawdziwego chleba na zakwasie zapewne zapamiętał niepowtarzalny smak i aromatyczną skórkę. Taka pajda maźnięta masełkiem ze szczyptą soli to czysta rozkosz.

Porady

Chleb jest niezbędny do prawidłowego rozwoju i zdrowia. Dietetycy nie powinni zalecać ograniczenia spożycia chleba, na rzecz surówek czy owoców. Nie wolno poddawać się dziwnej panującej modzie na "nie jedzenie" chleba. Chleb to zdrowe pożywienie zawierający witaminy B , sole mineralne oraz błonnik. Chleb to centrum pożywienia.

Chleb zawiera dużą ilość energii, wzmacnia wszystkie narządy, jest neutralny i dobrze komponuje się ze wszystkimi innymi dodatkami czyli innym pożywieniem. Można go łączyć z tłuszczami, warzywami, mięsem. Pod warunkiem, że jest odpowiednio sporządzony.

Porady

Mąka jest mieszaniną związków organicznych i nieorganicznych. Jej skład jest zróżnicowany i zależy od jakości ziarna i wyciągu. Mąki będące w sprzedaży podzielone są na typy. Każdy typ mąki  związany z wyciągiem i informuje nas o zawartości soli mineralnych, które zawarte są w 100g mąki.

Porady

Transport pieczywa: przepisy, samochód, jak przewozić

Warunki transportu produktów żywnościowych a m.in. pieczywa muszą być takie, aby nie zmieniła się jakość artykułów. Zasada ta wyrażona jest w art. 9 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r.o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (tekst jednolity Dz.U. z 2005 r. Nr 187 poz. 1577 z zm.), który przewiduje, iż „artykuły rolno-spożywcze należy składować i transportować w sposób zapewniający utrzymanie ich właściwej jakości handlowej”. W ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. 2006 r. Nr 171 poz. 1225 ) przewidziano w art. 59, iż podmioty działające na rynku spożywczym są obowiązane przestrzegać w zakładach wymagań higienicznych określonych w rozporządzeniu nr 852/2004.

Porady

Pieczywem nazywamy wyroby, których głównym składnikiem jest mąka, w połączeniu z wodą, solą i różnymi dodatkami. Pieczywo to jest z głównych produktów codziennej diety. Inne półprodukty używane przy produkcji pieczywa to mleko, cukier oraz środki spulchniające jak drożdże, zakwas, proszek do pieczenia).  Poniżej przedstawiamy podział pieczywa na rodzaje.

Porady

Oficjalny Kodeks zatwierdzony przez Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa Rzeczypospolitej Polskiej. Obowiązuje członków Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP.

Porady

Na temat pieczywa mrożonego krąży wiele nieprawdziwych opinii. W większości przypadków łatwo je odkłamać, bo są dalekie od prawdy. Zwiększona ilość barwników, stabilizatorów i konserwantów, długie leżakowanie ciasta, czy używanie ciekłego azotu podczas chłodzenia… - to tylko niektóre z zarzutów, jakie są stawiane szeroko dostępnemu w każdym dużym sklepie pieczywu mrożonemu. Jaka jest prawda?

Porady

Doskonale znany nam chleb to podstawa naszej diety. Trudno wyobrazić sobie życie bez codziennej porcji tak pożywnego i smacznego specjały, jakim jest świeże pieczywo. Ten wypiek jest uznawany za jeden z najstarszych produktów spożywczych znanych ludzkości. Wiadomo, że już w czasach prehistorycznych człowiek uprawiał zboża. Najpierw sporządzano z nich polewki, a następnie – pierwsze wypieki.

Porady

Branża piekarska niewątpliwie przeżywa kryzys. Z roku na rok maleje spożycie pieczywa, konsumenci oczekują produktów wysokiej jakości, na dodatek nie drogiego. Właścicielom piekarni zadania nie ułatwiają rosnące koszty produkcji, które sprawiają że przedsiębiorcy działają na granicy opłacalności.

Porady

Ciasto na pizze nie musi być drogie

Produkcja dobrej pizzy, spodów do pizzy czy też bułek "pizza na zimno", w większości polskich piekarń i pizzerii, jest dość kosztowna. Jednym z podstawowych elementów wpływających na jakość gotowego wyrobu, ostateczny smak, wygląd i zapach pizzy jest rodzaj użytego ciasta.

Oto kilka metod produkcji spodów na pizzę i pizzy na zimno:

Mieszanki piekarnicze - koszt 1 tony około 4000,00zł

Porady

produkcja pszenicy, pszenica na chleb, produkty zbożowe to cerealia, portal piekarniczy, piekarstwo portal, piekarnie, wasa barillaNazwa zbiorowa na produkty zbożowe to „cerealia”. Wywodzi się ona od imienia rzymskiej bogini urodzaju zbóż. Zboża pochodzą od dzikich gatunków traw o dużych nasionach. Już przed 12 000 lat odkryto, że nasiona te są bogate w energię i substancje odżywcze. Produkty zbożowe wykorzystuje się jako pożywienie od ponad 6000 lat.

Pszenica jest jedną z najstarszych i najważniejszych roślin uprawnych. Uprawia się ją od przeszło 10 000 lat.
Do Szwecji przybyła we wczesnej epoce kamiennej (4200 - 1800 p.n.e.).  Pszenica jest najbardziej urodzajną uprawą i dlatego mąki pszennej używa się najczęściej. Nadaje się ona doskonale do gotowania i pieczenia, ponieważ jej objętość znacznie wzrasta przy fermentacji. Ziarno pszenicy jest bogate w błonnik i korzystnie wpływa na przewód pokarmowy. Inne dziedziny zastosowania dla pszenicy to produkcja kleju, alkoholu, farb i niektórych rodzajów słodyczy.

Porady

Ciasteczka na zmarszczki, co na marszczki, pieczywo przeciw zmarszczkom, portal piekarniczy, piekarnie, jagód ACAIWiele osób nie wyobraża sobie życia bez kremu do codziennej pielęgnacji i zabiegów z zakresu kosmetologii. Niektórzy twierdzą, że nadzieją na wieczną młodość są ciasteczka. Holywoodzkie gwiazdy rezygnują z botoksu na rzecz ciasteczek zawierających jagody palmy brazylijskiej - acai. Czy to możliwe?

Jeden z producentów organicznej żywności wprowadził na rynek ciasteczka, które mają za zadanie polepszać kondycję skóry, włosów i paznokci, a także hamować powstawanie zmarszczek. Jak się okazuje słodycze zawierające jagody acai mają już swoich zwolenników.

Szukaj - Baza Firm

Przepisy - Pieczenie