Porady

Oficjalny Kodeks zatwierdzony przez Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa Rzeczypospolitej Polskiej. Obowiązuje członków Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP.

CZĘŚĆ OGÓLNA

§1

  • 1. Zasady etyki piekarza wynikają z ogólnych norm etycznych.
  • 2. piekarz jest obowiązany do przestrzegania podstawowych zasad moralnych, a także zasad etyki zawodowej objętych niniejszym kodeksem.

§2

Organy samorządu rzemieślniczego czuwają nad przestrzeganiem przez piekarzy zasad wymienionych w §1 pkt.2 oraz reagują na łamanie tych zasad.

§3

  • 1. Naruszenie obowiązków wynikających z zasad objętych niniejszym kodeksem stanowi uchybienie godności zawodu.
  • 2. zasady Kodeksu stosuje się odpowiednio do publicznej działalności pozazawodowej piekarzy.

 

CZĘŚĆ SZCZEGÓŁOWA

§4

Podstawowymi zasadami obowiązującymi piekarza są : uczciwość, rzetelność oraz życzliwe i kulturalne traktowanie klientów.

§5

  • 1. Piekarz winien swą postawą i działaniem dawać dobre świadectwo zawodowi oraz dbać o jego powagę i godność.
  • 2. W czasie wykonywania swej pracy piekarz musi zachowywać trzeźwość i nie podlegać działaniu jakichkolwiek środków uzależniających.

§6

Piekarz obowiązany jest dbać o przestrzeganie zasad etyki również przez innych członków środowiska zawodowego oraz przez swoich pracowników.

§7

  • 1. Piekarz powinien rozwijać swą wiedzę i doskonalić umiejętności zawodowe w celu podnoszenia jakości produkcji i świadczonych usług.
  • 2. Niedozwolone jest stosowanie metod produkcji (wypieku) uznanych przez naukę za szkodliwe lub bezwartościowe.
  • 3. Szczególnie naganne jest oszukiwanie na wadze i recepturach.

 

§8

Piekarze powinni okazywać sobie wzajemną życzliwość i szacunek.

§9

Piekarz powinien kierować się zasadą lojalności w stosunku do innych piekarzy, zachowując wszakże prawo do oceny ich pracy, a zarazem wystrzegając się jakichkolwiek form nieuczciwej konkurencji zawodowej.

§10

Nieuczciwa konkurencja przejawia się w szczególności w :

  • 1. zabieganiu o klienta niższymi cenami kosztem jakości produkcji;
  • 2. krytykowaniu wobec klientów jakości wyrobów innych piekarzy;
  • 3. przejmowaniu pracowników bądź uczniów innego piekarza bez uprzedniego porozumienia się z nim.

§11

Doświadczeni piekarze winni służyć radą i pomocą mniej doświadczonym lub początkującym w zawodzie.

§12

Gdy istnieje zatarg miedzy piekarzami, mogą oni wystąpić o jego rozstrzygnięcie do sądu powszechnego dopiero po uprzednim przeprowadzeniu postępowania ugodowego przez organy samorządu zawodowego.

§13

Piekarz obowiązany jest zapewnić czeladnikom, uczniom i innym pracownikom swojej firmy zadawalające warunki pracy oraz umożliwić im podnoszenie kwalifikacji zawodowych.

§14

Piekarz powinien na bieżąco kontrolować pracę osób wymienionych w poprzednim paragrafie i służyć im pomocą.

§15

W miejscu pracy piekarze i ich personel winni wystrzegać się wszelkich flirtów i niestosownych poufałości.

§16

  • 1. Piekarze powinni solidarnie wspierać działalność swego samorządu, którego zadaniem jest zapewnienie im należytej pozycji w społeczeństwie.
  • 2. Organy samorządu zawodowego piekarzy winny :
    a) dbać o honor zawodu piekarza i szacunek dla niego;
    b) dbać o przestrzeganie przez piekarzy etyki zawodowej;
    c) troszczyć się o to, aby jego członkowie wykonywali swój zawód sumiennie i rzetelnie.

§17

  • 1. Piekarz wybrany do samorządu winien uczestniczyć w jego pracach.
  • 2. Każdy członek samorządu winien w szczególności :
    a) swą postawą i działaniem dawać świadectwo zasadzie, według której funkcje i zadania samorządu mają wobec społeczności    piekarzy przede wszystkim charakter służebny;
    b) dążyć do realizowania woli ogółu piekarzy, działając rozważnie i zgodnie ze swą najlepszą wiedzą dla ich dobra.

§18

Obowiązkiem każdego piekarza jest :

1) przestrzeganie postanowień zawartych w uchwałach organów samorządu;

2) współdziałanie z władzami samorządu i lojalność wobec jego organów.

POSTANOWIENIA KOŃCOWE

§19

W wypadkach nie przewidzianych w Kodeksie Etyki Piekarza należy kierować się zasadami wyrażonymi w uchwałach samorządu zawodowego oraz dobrymi obyczajami przyjętymi przez środowisko piekarzy.

§20

1. Piekarze prowadzący szkolenie uczniów powinni zaznajamiać ich z Kodeksem, a uczniowie powinni zarówno przyswajać sobie, jak i respektować zasady w nim zawarte.
2. Jednocześnie piekarze ci winni swym postępowaniem stanowić przykład godny naśladowania dla uczniów będących pod ich opieką.

§21
Niniejszy Kodeks został zatwierdzony przez Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa Rzeczypospolitej Polskiej i obowiązuje jego członków.

 

Opracowanie: Andrzej Jerzy Motyl /źródło: www.stowarzyszeniepiekarzy.pl

Szukaj - Baza Firm

Przepisy - Pieczenie

Bułki pikantne - półksiężyce

Przepisy, Receptury

portal piekarniczy

1 Należy połączyć wszystkie składniki ciasta. Dodając mąki, wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Następnie ciasto przykryć i ...

Najczęściej czytane