Porady

Doskonale znany nam chleb to podstawa naszej diety. Trudno wyobrazić sobie życie bez codziennej porcji tak pożywnego i smacznego specjały, jakim jest świeże pieczywo. Ten wypiek jest uznawany za jeden z najstarszych produktów spożywczych znanych ludzkości. Wiadomo, że już w czasach prehistorycznych człowiek uprawiał zboża. Najpierw sporządzano z nich polewki, a następnie – pierwsze wypieki.

Chleb, w postaci zbliżonej możliwie jak najbardziej do współczesnej, znany był już w starożytnym Egipcie. Przepis na ten wypiek był dość prosty, a jego głównym składnikiem była mąka z dodatkiem drożdży. Ten sposób wypiekania chleba szybko trafił do krajów europejskich, a poszczególne ludy przez wieku pracowały nad udoskonaleniem przepisu na ten wypiek. Wypiekaniem chleba zajmowali się również Słowianie, a wyjątkowe przywiązanie do niego jest typowe dla polskiej kultury do dziś. Bochenek chleba na stole to ważny symbol, główna ozdoba stołu – nic zatem dziwnego, że pojawia się on nawet w trakcie najważniejszych uroczystości. Jest podstawą kanapek, a wielu z nas nie jest w stanie wyobrazić sobie codziennego menu bez jego udziału. Chleb znany jest też obecnie w wielu odmianach. Świeży, pszenny chleb musi się liczyć z konkurencją znacznie zdrowszego chleba razowego. Coraz bardziej popularne staje się również pieczywo chrupkie, które na stały zagościło w planie niejednej diety odchudzającej. Szeroki wybór sprawia, że pieczywo może nas zaskoczyć swą różnorodnością, a chleb może stać się wyjątkowo atrakcyjnym i wszechstronnym składnikiem naszej diety.

Po kilku dniach od zakupu chleb staje się czerstwy, poniżej kilka sposobów jak możemy wykorzystać czerstwy chleb.

Zalety czerstwego chleba

  • Nigdy nie wyrzucaj czerstwego chleba, może być on bowiem wykorzystany na wiele sposobów.
  • Lekko czerstwy chleb znakomicie nadaje się jako dodatek do gorących zup (barszczu, żurku) i niektórych potraw, na przykład bigosu.
  • Na czerstwe kromki można położyć jajko, włożyć na parę minut do nagrzanego piekarnika. W ten sposób powstają smaczne tosty. Podawać na gorąco, z odrobiną masła na wierzchu, doprawione pieprzem i solą.
  • Pajdy czerstwego chleba można też zamoczyć w mleku i dodawać do kotletów mielonych, dzięki czemu będą one odpowiedni pulchne i delikatne.
  • Czerstwy chleb może służyć także jako pokarm dla zimujących ptaków, czyli połączenie przyjemnego z pożytecznym

Szukaj - Baza Firm

Przepisy - Pieczenie

Chleb z otrębami - Zdrowe nie znaczy nudne

Przepisy, Receptury

portal piekarniczy

Zapach chleba, który wypełnia dom podczas jego pieczenia przywołuje najwspanialsze wspomnienia z dzieciństwa. Miło jest rozpocząć dzień kromką jeszcze ciepłego, św...

Najczęściej czytane

Piekarnie, Cukiernie, Lodziarnie, zaopatrzenie piekarni, piece piekarnicze, wyposażenie piekarni, katalog firm, piekarnictwo,sklep Piekarnie, Cukiernie, Lodziarnie, zaopatrzenie piekarni, piece piekarnicze, wyposażenie piekarni, katalog firm, piekarnictwo,sklep