Porady

Oczywiście że tak, to nie tylko uczta dla podniebienia ale także wymierne korzyści zdrowotne. Kto miał okazje spróbować prawdziwego chleba na zakwasie zapewne zapamiętał niepowtarzalny smak i aromatyczną skórkę. Taka pajda maźnięta masełkiem ze szczyptą soli to czysta rozkosz.

 


Pieczywo to wymaga więcej czasu i uwagi niż wypiek chleba drożdżowego czy z gotowych mieszanek. Nie dziwmy się zatem nieznacznie wyższej cenie, ten produkt jest tego wart.

 

Trzeba mieć świadomość że wypieki na zakwasie z całym bogactwem mikro- i makroelementów są lepiej przyswajalne aniżeli drożdżowe.

 

Także dodatek ziaren słonecznika, sezamu czy dyni znacząco podnosi wartości odżywcze. Błędnym jest przekonanie iż chleb na zakwasie to chleb ciemny i ciężki. Wybór mamy naprawdę szeroki, od chlebów jasnych, lżejszych do typowo ciemnych, w dużej mierze lub też w 100% z mąki razowej. Z ciasta zakwaszonego można upiec wszystko nawet najzwyklejszy precel.


Oprócz wrażeń smakowych i korzyści dla zdrowia należy tu również wspomnieć o innej niezmiernie ważnej rzeczy. Mianowicie chleb na zakwasie dłużej zachowuje swoją świeżość i jeśli będziemy go prawidłowo przechowywać nie powinien spleśnieć a jedynie zestarzeć się, ale wtedy
jest równie pyszny, dla niektórych nawet bardziej niż chleb świeży. Dla tego smaku i aromatu warto odwiedzić dobrą piekarnię.


Zakwas chlebowy:

  • Zakwas chlebowy – to ciasto żytnie w niedużej ilości, które pozostawimy z poprzedniego wypieku lub zakwas z mąki żytniej, posiadający bakterie kwasu mlekowego i dzikie drożdże, używany do przygotowania ciasta.

 

  • Fermentacja bakteryjna - fermentacja mlekowa, trwająca wiele godzin, doprowadza do rozkładu kwasu fitynowego, umożliwiając powstawanie wchłanialnych form mikroelementów zawartych m.in. w ziarnach zbóż i roślinach strączkowych.

 

  • Z mikroelementami (takim jak żelazo, cynk, miedź), kwas fitynowy tworzy nierozpuszczalne sole - fityniany, blokując ich wchłanianie.

Szukaj - Baza Firm

Przepisy - Pieczenie

Przepis na sernik na zimno z bakaliami

Przepisy, Receptury

portal piekarniczy

W upalne dni rezygnujemy z czekoladowych, topiących się słodkości na rzecz orzeźwiających, owocowych przekąsek. Taką może być wyśmienity sernik na ...

Najczęściej czytane

Piekarnie, Cukiernie, Lodziarnie, zaopatrzenie piekarni, piece piekarnicze, wyposażenie piekarni, katalog firm, piekarnictwo,sklep Piekarnie, Cukiernie, Lodziarnie, zaopatrzenie piekarni, piece piekarnicze, wyposażenie piekarni, katalog firm, piekarnictwo,sklep