Porady

Oczywiście że tak, to nie tylko uczta dla podniebienia ale także wymierne korzyści zdrowotne. Kto miał okazje spróbować prawdziwego chleba na zakwasie zapewne zapamiętał niepowtarzalny smak i aromatyczną skórkę. Taka pajda maźnięta masełkiem ze szczyptą soli to czysta rozkosz.

Pieczywo to wymaga więcej czasu i uwagi niż wypiek chleba drożdżowego czy z gotowych mieszanek. Nie dziwmy się zatem nieznacznie wyższej cenie, ten produkt jest tego wart.

Trzeba mieć świadomość że wypieki na zakwasie z całym bogactwem mikro- i makroelementów są lepiej przyswajalne aniżeli drożdżowe.

Także dodatek ziaren słonecznika, sezamu czy dyni znacząco podnosi wartości odżywcze. Błędnym jest przekonanie iż chleb na zakwasie to chleb ciemny i ciężki. Wybór mamy naprawdę szeroki, od chlebów jasnych, lżejszych do typowo ciemnych, w dużej mierze lub też w 100% z mąki razowej. Z ciasta zakwaszonego można upiec wszystko nawet najzwyklejszy precel.

Oprócz wrażeń smakowych i korzyści dla zdrowia należy tu również wspomnieć o innej niezmiernie ważnej rzeczy. Mianowicie chleb na zakwasie dłużej zachowuje swoją świeżość i jeśli będziemy go prawidłowo przechowywać nie powinien spleśnieć a jedynie zestarzeć się, ale wtedy jest równie pyszny, dla niektórych nawet bardziej niż chleb świeży. Dla tego smaku i aromatu warto odwiedzić dobrą piekarnię.

Zakwas chlebowy:

  • Zakwas chlebowy – to ciasto żytnie w niedużej ilości, które pozostawimy z poprzedniego wypieku lub zakwas z mąki żytniej, posiadający bakterie kwasu mlekowego i dzikie drożdże, używany do przygotowania ciasta.
  • Fermentacja bakteryjna - fermentacja mlekowa, trwająca wiele godzin, doprowadza do rozkładu kwasu fitynowego, umożliwiając powstawanie wchłanialnych form mikroelementów zawartych m.in. w ziarnach zbóż i roślinach strączkowych.
  • Z mikroelementami (takim jak żelazo, cynk, miedź), kwas fitynowy tworzy nierozpuszczalne sole - fityniany, blokując ich wchłanianie.

Szukaj - Baza Firm

Przepisy - Pieczenie

Bułki pikantne - półksiężyce

Przepisy, Receptury

portal piekarniczy

1 Należy połączyć wszystkie składniki ciasta. Dodając mąki, wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Następnie ciasto przykryć i ...

Najczęściej czytane

Piekarnie, Cukiernie, Lodziarnie, zaopatrzenie piekarni, piece piekarnicze, wyposażenie piekarni, katalog firm, piekarnictwo,sklep Piekarnie, Cukiernie, Lodziarnie, zaopatrzenie piekarni, piece piekarnicze, wyposażenie piekarni, katalog firm, piekarnictwo,sklep