Przepisy, Receptury - na chleb, wypieki, pieczenie chleba, ciast

Przepisy, Receptury

Jak powstała pizza?

Chociaż pizza towarzyszy nam od wieków, to jednak nie wiadomo skąd dokładnie pochodzi i kiedy powstała. Pierwsze jej formy pojawiły się już w starożytnym Egipcie, gdzie występowała w kształcie płaskiego, okrągłego chleba. Z kolei w Grecji znana była w postaci chlebka smarowanego oliwą i czosnkiem, posypywanego ziołami. Następnie w tej formie trafiła do Neapolu, gdzie dodano do niej pomidory, które z biegiem czasu stały się jej nieodłącznym elementem. W zbliżonym do współczesnego kształcie, pizza pojawiła się w 1889 roku, kiedy to do Neapolu przybyła królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka wraz z mężem.

Przepisy, Receptury

Przepis na chleb z otrębami

Zapach chleba, który wypełnia dom podczas jego pieczenia przywołuje najwspanialsze wspomnienia z dzieciństwa. Miło jest rozpocząć dzień kromką jeszcze ciepłego, świeżego i chrupiącego pieczywa, które z pewnością wywoła uśmiech na twarzy oraz cichy zachwyt „mmm, ale to dobre”. Wszystkim, którzy pragną rozpocząć swoją przygodę z pieczeniem chleba przedstawiamy sprawdzony, zdrowy, nienudny przepis.

Przepisy, Receptury

1 szklanka i dwie łyżki letniej wody
3 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka soli,
1 1/2 łyżeczka fruktozy,
1 łyżka oliwy,
1 1/2 łyżeczki sproszkowanych drożdży

Przepisy, Receptury

Składniki na zaczyn - chleb żytni

- 2garście mąki żytniej (z pełnego przemiału - dostępna w sklepach ze zdrową żywnością)
-  woda

Przepisy, Receptury



W upalne dni rezygnujemy z czekoladowych, topiących się słodkości na rzecz orzeźwiających, owocowych przekąsek. Taką może być wyśmienity sernik na zimno z dodatkiem bakalii, który zachwyci Twoich najbliższych w wiosenno-letnie popołudnia.

Przepisy, Receptury

Bułki pikantne - półksiężyce, przepisy wypieki, piekarni, przepisy na bułki1 Należy połączyć wszystkie składniki ciasta. Dodając mąki, wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Następnie ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na I godzinę.

2 Następnie należy uformować ciasto w prostokąt o grubości ok. 1 cm. Przeciąć go wszerz na pół, a następnie każdą z części pokroić w trójkąty. Posypać ciasto serem, papryką roczną i ziołami.

3 Zrolować trójkąty ciasta od podstawy do czubka.

4 Uformowane półksiężyce ułożyć półksiężyce na natłuszczonej blasze i posmarować jajkiem. Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.

5 Piec w temperaturze 220°C przez ok. 15 minut albo do momentu pojawienia się złotego koloru na wierzchu bułki

Bułki pikantne - półksiężyce

Przepisy, Receptury

przepis na Bułki ze szczypiorkiem i serem brie, przepisy piekarnictwo, cukiernictwo, piekarnie1. Składniki na ciasto czyli: mąkę, drożdże, cukier, sól, szczypiorek i wodę umieścić w dużej misce i następnie połączyć mąką, wyrabiać ciasto na wilgotnej powierzchni ok. 5 minut, by zrobiło się gładkie i elastyczne.

2. Potem umieścić ciasto w natłuszczonej misce i odstawić do wyrośnięcia; ma podwoić swoją objętość. Nakłuć ciasto i podzielić na 12-16 równych części.

3 Uformować każdy kawałek w kulę, po czym w środek wcisnąć kawałek sera brie o wymiarach ok. I cm na I cm. Dokładnie zalepić ciasto, tak, aby ser nie wydostał się przez szparę. Następnie ułożyć kule delikatnie na naoliwionej blasze, starając się, aby leżały na zlepieniu.

4 Odstawić bułki, by wyrosły, podwajając swoją objętość, i delikatnie posmarować każdą roztrzepanym jajkiem.

5 Można tez posypać ziarnami sezamowymi. Piec w temperaturze I 80''C przez 25-30 minut. Studzić na drucianej podstawce.

Szukaj - Baza Firm

Przepisy - Pieczenie

Pizza na własną rękę?, Jaki ser?, Przepis, przygotowanie, pieczenie

Przepisy, Receptury

portal piekarniczy

Jak powstała pizza? Chociaż pizza towarzyszy nam od wieków, to jednak nie wiadomo skąd dokładnie pochodzi i kiedy powstała. Pierwsze jej fo...

Najczęściej czytane

Piekarnie, Cukiernie, Lodziarnie, zaopatrzenie piekarni, piece piekarnicze, wyposażenie piekarni, katalog firm, piekarnictwo,sklep Piekarnie, Cukiernie, Lodziarnie, zaopatrzenie piekarni, piece piekarnicze, wyposażenie piekarni, katalog firm, piekarnictwo,sklep