Najczęściej czytane

Przepisy, Receptury

przepis na Bułki ze szczypiorkiem i serem brie, przepisy piekarnictwo, cukiernictwo, piekarnie1. Składniki na ciasto czyli: mąkę, drożdże, cukier, sól, szczypiorek i wodę umieścić w dużej misce i następnie połączyć mąką, wyrabiać ciasto na wilgotnej powierzchni ok. 5 minut, by zrobiło się gładkie i elastyczne.

2. Potem umieścić ciasto w natłuszczonej misce i odstawić do wyrośnięcia; ma podwoić swoją objętość. Nakłuć ciasto i podzielić na 12-16 równych części.

3 Uformować każdy kawałek w kulę, po czym w środek wcisnąć kawałek sera brie o wymiarach ok. I cm na I cm. Dokładnie zalepić ciasto, tak, aby ser nie wydostał się przez szparę. Następnie ułożyć kule delikatnie na naoliwionej blasze, starając się, aby leżały na zlepieniu.

4 Odstawić bułki, by wyrosły, podwajając swoją objętość, i delikatnie posmarować każdą roztrzepanym jajkiem.

5 Można tez posypać ziarnami sezamowymi. Piec w temperaturze I 80''C przez 25-30 minut. Studzić na drucianej podstawce.


Ciasto

20 g drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
pęczek szczypiorku, posiekany
455 ml cieplej wody
300 g sera brie lub camembert
1 ubite jajko, do posmarowania
nasiona sezamu do dekoracji, opcjonalnie

6-8 Porcji
Przygotowanie 30 minut
Pieczenie 30 min
Kalorie 3882 całość
Tłuszcz 55 g

 

przepis na Bułki ze szczypiorkiem i serem brie

Tematy:

Szukaj - Baza Firm

Przepisy - Pieczenie