Przepisy, Receptury

Składniki na zaczyn - chleb żytni

- 2garście mąki żytniej (z pełnego przemiału - dostępna w sklepach ze zdrową żywnością)
-  woda

 

Składniki na ciasto chleb żytni

  • 50g zaczynu
  • 3/4l letniej wody
  • 750g mąki żytniej
  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 40g drożdży

Przygotowanie chleb żytni:

Na zaczyn należy wymieszać mąkę żytnią, z taką ilością wody, aby powstała dość rzadka papka. Przykryć dwoma wilgotnymi ściereczkami, a następnie pozostawić w ciepłym miejscu. Po ok. 2 dniach w zaczynie pojawią sie pęcherzyki powietrza.
Zaczyn dokładnie rozmieszać z 1/2l letniej wody.

Do ogrzanej miski wsypać mąkę żytnią i pszenną. W mące zrobić wgłębienie włożyć zaczyn i pokruszyć drożdże. Około połowy mąki wymieszać z zaczynem i drożdżami, aż powstanie gęste ciasto. Przykryć miskę 2 ściereczkami i pozostawić na noc w ciepłym miejscu - aż ciasto urośnie.

Do ciasta dodać resztę wody i sól oraz pozostałą mąkę - zagnieść ciasto, aż stanie się elastyczne i nie będzie przywierać do rąk. Ciasto zagnieść w kule przykryć miskę ścierką i zostawić na 3 godziny w cieple miejsce. Uformować ciasto na bochenek i ułożyć na blasze na 1-2 godziny zostawić ponownie do wyrośnięcia. W tym czasie 3-4 razy posmarować bochenek z wierzchu letnią wodą. Nagrzać piekarnik do 200C. Nożem naciąć wierzch bochenka w skośną kratę i na najniższym poziomie piekarnika piec ok.90 minut. Na koniec wyjąć chleb, posmarować go zimną wodą i włożyć do wyłączonego piekarnika na kilka minut, aby go obsuszyć.

Szukaj - Baza Firm

Przepisy - Pieczenie

Chleb żytni - przepis

Przepisy, Receptury

portal piekarniczy

Składniki na zaczyn - chleb żytni - 2garście mąki żytniej (z pełnego przemiału - dostępna w sklepach ze zdrową żywnością)-  wo...

Najczęściej czytane