Studium Przypadku: Jak udoskonaliliśmy efektywność i kontrolę jakości w procesie aplikacji oleju na formy do wypieków?Automatyzacja, nadzorowanie jakości i efektywniejsze wykorzystanie surowców – to główne atuty, które Kl... |
Substancje żelujące i stabilizujące w przemyśle cukierniczymAby uzyskać idealny wygląd i konsystencję wypieków, deserów oraz kremów, pracownicy przemysłu cu... |
- 2garście mąki żytniej (z pełnego przemiału - dostępna w sklepach ze zdrową żywnością)
- woda
Na zaczyn należy wymieszać mąkę żytnią, z taką ilością wody, aby powstała dość rzadka papka. Przykryć dwoma wilgotnymi ściereczkami, a następnie pozostawić w ciepłym miejscu. Po ok. 2 dniach w zaczynie pojawią sie pęcherzyki powietrza.
Zaczyn dokładnie rozmieszać z 1/2l letniej wody.
Do ogrzanej miski wsypać mąkę żytnią i pszenną. W mące zrobić wgłębienie włożyć zaczyn i pokruszyć drożdże. Około połowy mąki wymieszać z zaczynem i drożdżami, aż powstanie gęste ciasto. Przykryć miskę 2 ściereczkami i pozostawić na noc w ciepłym miejscu - aż ciasto urośnie.
Do ciasta dodać resztę wody i sól oraz pozostałą mąkę - zagnieść ciasto, aż stanie się elastyczne i nie będzie przywierać do rąk. Ciasto zagnieść w kule przykryć miskę ścierką i zostawić na 3 godziny w cieple miejsce. Uformować ciasto na bochenek i ułożyć na blasze na 1-2 godziny zostawić ponownie do wyrośnięcia. W tym czasie 3-4 razy posmarować bochenek z wierzchu letnią wodą. Nagrzać piekarnik do 200C. Nożem naciąć wierzch bochenka w skośną kratę i na najniższym poziomie piekarnika piec ok.90 minut. Na koniec wyjąć chleb, posmarować go zimną wodą i włożyć do wyłączonego piekarnika na kilka minut, aby go obsuszyć.
Pizza na własną rękę? Jaki ser? Przepis, przygotowanie, pieczenieJak powstała pizza? Chociaż pizza towarzyszy nam od wieków, to jednak nie wiadomo sk... |