Wiadomości

Chleby w kształcie warkocza plecionego, MULTITWIST, FRITSCH portal piekarnie, piekarnictwo, portal piekarniczy, cukiernictwo, cukiernieChleby w kształcie warkocza plecionego z jednego pasma jak ręcznie robione.

Chleby w kształcie warkocza plecionego z jednego pasma ciasta słonego lub na bułki mają kształt, który pochłania chyba najwięcej pracy w piekarni i wiąże się z najwyższymi wymaganiami.


1. Ułożyć pasmo w pętlę i przydusić mocno koniec.
2. Luźny koniec pasma przetknąć przez pętlę.
3. Przekręcić dolną część pętli wokół siebie.
4. Luźny koniec pasma przeciągnąć od góry przez przekręconą pętlę i...
5. docisnąć od dołu. Produkcja chlebów w kształcie warkocza plecionego z jednego pasma pochłania przez to wyraźnie więcej czasu niż produkcja obwarzanków.

Nic dziwnego, że piekarze od dawna już poszukują bardziej racjonalnego, zautomatyzowanego rozwiązania. Jednak nadawanie kształtu wiąże się z dużymi wymaganiami. Dlatego też chleby w kształcie warkocza plecionego z jednego pasma wyciskało się dotąd jedynie z masy ciasta przy zastosowaniu formy, bez zawijania – wiązało się to z istotnymi stratami pod względem kształtu i właściwości wypieku.

 

To jednak należy teraz już do przeszłości. Firma FRITSCH zaprezentowała po raz pierwszy na targach Südback 2010 nowy moduł chlebów w kształcie warkocza plecionego z jednego pasma, który zawija warkocze jak ręcznie robione. Punktem wyjścia jest, podobnie jak przy ręcznym wykonaniu, pasmo ciasta w kształcie cylindra o długości ok. 450 mm. Chwyty modułu plotą z niego warkocze w tradycyjny, a mianowicie trójwymiarowy sposób. Masa ciasta wynosi przy tym ok. 90 – 110 g. Gotowy produkt (bez upieczenia) ma wymiary ok. 120 x 50 mm.

Inżynierowie firmy FRITSCH zastosowali zasadę przestrzennego splotu oczywiście w oparciu o MULITTWIST urządzenia do splotu obwarzanków. Do chlebów w kształcie warkocza plecionego z jednego pasm służy zestaw narzędzi, posiadający dalsze podzespoły w dolnym obszarze maszyny. Wydajność urządzenia do splatania warkoczy wynosi obecnie ok. 1000 sztuk na godzinę. Można ją, tak jak w przypadku MULTITWIST, niemal dowolnie zwiększać poprzez stopniowanie modułu.

Wszystkie przyszłe generacje MULTITWIST są już odpowiednio wyposażone do instalacji modułu splotu warkoczy.

źródło: fritsch-poland.pl

Szukaj - Baza Firm

Przepisy - Pieczenie

Pizza na własną rękę?, Jaki ser?, Przepis, przygotowanie, pieczenie

Przepisy, Receptury

portal piekarniczy

Jak powstała pizza? Chociaż pizza towarzyszy nam od wieków, to jednak nie wiadomo skąd dokładnie pochodzi i kiedy powstała. Pierwsze jej fo...

Porady

Najczęściej czytane

Piekarnie, Cukiernie, Lodziarnie, zaopatrzenie piekarni, piece piekarnicze, wyposażenie piekarni, katalog firm, piekarnictwo,sklep Piekarnie, Cukiernie, Lodziarnie, zaopatrzenie piekarni, piece piekarnicze, wyposażenie piekarni, katalog firm, piekarnictwo,sklep