Wiadomości

produkty zbożowe dieta piekarnieSpecjaliści w zakresie żywienia człowieka zalecają, by podstawę naszych jadłospisów dziennych stanowiły produkty zbożowe - pieczywo - głównie chleb, kasza i makarony. Surowcami do ich produkcji są żyto, pszenica, gryka, jęczmień, owies i inne

przypomina doc. Irena Celejowa z Warszawskiej Szkoły Zdrowia, stowarzyszenia popularyzującego zdrowy styl życia.

 

"Najważniejszy dla nas jest chleb i inne pieczywo. Przywykliśmy, że zarówno śniadania, jak i najczęściej kolacje, to głównie +kanapki+ - tzn. pieczywo i przeróżne do niego dodatki" - opowiada.

Jak mówi, polskie pieczywo zyskuje uznanie na świecie, ale zwłaszcza starsze pokolenie, które pamięta, jak smakuje prawdziwy polski chleb, ma nieraz pretensje do wypieków "ulepszanych" różnymi chemicznymi dodatkami.

 

"Warto zatem dbać o należytą jakość pieczywa, gdyż ma ono wysoką wartość odżywczą, która jest funkcją zawartości, zbilansowania i biodostępności takich składników pokarmowych jak węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy i związki mineralne oraz błonnik pokarmowy" - podkreśla.

Produkty zbożowe są doskonałym źródłem węglowodanów w postaci skrobi. "Zawierają dużo białka roślinnego, łatwego do uzupełnienia do poziomu pełnowartościowego przez równoczesne spożycie pewnej ilości białka zwierzęcego, zwykle zawartego w produktach dodawanych do chleba" - mówi.

Produkty zbożowe zawierają mało tłuszczu, a bardzo dużo witamin z grupy B oraz pewne ilości witaminy E, dość dużo żelaza, ale z powodu błędnych technologii, nieraz zbyt dużo sodu - składnika soli kuchennej (NaCl), którą zbyt obficie szafuje się przy wypieku zdrowego, ciemnego razowego pieczywa.

 

O tym, jaki chleb jest dla nas najzdrowszy będzie można dowiedzieć się podczas wykładu dr inż. Henryka Piesiewicza z SGGW, który wygłosi w Warszawskiej Szkole Zdrowia. Naukowiec zaprezentuj wykład "Nasz polski chleb powszedni".

Spotkanie odbędzie się we wtorek 12 lutego o godzinie 17.00 w auli Wyższej Szkoły Ekologii i Zarządzania przy ulicy Rejtana 16 w Warszawie. Wstęp wolny.

Tematy:

Szukaj - Baza Firm

Przepisy - Pieczenie

Przepis na sernik na zimno z bakaliami

Przepisy, Receptury

portal piekarniczy

W upalne dni rezygnujemy z czekoladowych, topiących się słodkości na rzecz orzeźwiających, owocowych przekąsek. Taką może być wyśmienity sernik na ...

Najczęściej czytane

Piekarnie, Cukiernie, Lodziarnie, zaopatrzenie piekarni, piece piekarnicze, wyposażenie piekarni, katalog firm, piekarnictwo,sklep Piekarnie, Cukiernie, Lodziarnie, zaopatrzenie piekarni, piece piekarnicze, wyposażenie piekarni, katalog firm, piekarnictwo,sklep