Wiadomości

Spadek sprzedaży pieczywa w Polsce, sprzedaż chlebaJest niesmaczne i drogie, w dodatku wyszło z mody. Sprzedaż pieczywa spadła o 1/3 w ciągu ostatnich 12 lat - pisze "Dziennik Gazeta Prawna".

W ubiegłym roku statystyczny Polak zjadł 52 kg pieczywa - wynika z obliczeń "DGP" opierających się na danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ) o konsumpcji żywności w pierwszych trzech kwartałach 2012 r. To o 1,5 kg mniej (o 2,5 proc.) niż w roku poprzednim i aż o 27,3 kg mniej (o 34 proc.) niż w 2000 r.

Chleb przegrywa konkurencję m.in. z chipsami, chrupkami, frytkami, makaronami i płatkami śniadaniowymi. Stracił na znaczeniu także dlatego, że zaszkodziły mu modne diety, według których chleb tuczy.

Rynek pieczywa kurczy się także z innego powodu. - Polskie piekarnie konkurują między sobą przede wszystkim cenami produktów, a nie ich jakością - ocenia na łamach "DGP", Stanisław Butka, prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP. To z kolei ogranicza popyt na pieczywo, bo jest ono często kiepskie i zniechęca do konsumpcji.

 

Tematy:

Szukaj - Baza Firm

Przepisy - Pieczenie

Bułki ze szczypiorkiem i serem brie

Przepisy, Receptury

portal piekarniczy

1. Składniki na ciasto czyli: mąkę, drożdże, cukier, sól, szczypiorek i wodę umieścić w dużej misce i następnie połączyć mąką, ...

Porady

Najczęściej czytane

Piekarnie, Cukiernie, Lodziarnie, zaopatrzenie piekarni, piece piekarnicze, wyposażenie piekarni, katalog firm, piekarnictwo,sklep Piekarnie, Cukiernie, Lodziarnie, zaopatrzenie piekarni, piece piekarnicze, wyposażenie piekarni, katalog firm, piekarnictwo,sklep