Wiadomości

Niebawem na rynku ukaże się książka Wydawnictwa Naukowego PWN pt. "Drobne Wypieki" pod naukową redakcją Wilfrieda Seibela. Ta fachowa propozycja odpowie m.in. na pytania: Jakie są współczesne techniki produkcji wyrobów cukierniczych? Jak przedstawiają się zależności pomiędzy ilością surowca, a jakością produktu końcowego? W jaki sposób zwiększyć trwałość produktów cukierniczych?  Jak powinien przebiegać proces pakowania i przechowywania?

Obok wyrobów piekarniczych, drobne wypieki ciastkarskie stanowią podstawę branży piekarniczo-cukierniczej. Książka licząca 286 stron podzielona na 10 rozdziałów to praktyczne kompedium dla branży piekarniczej.

Na rynku wydawniczym niewiele jest fachowych i aktualnych pozycji dla cukierników, w szczególności brakuje prac dotyczących drobnych wypieków, pomimo ich popularności. Wielu tradycyjnym recepturom regionalnych odmian ciast i ciasteczek grozi zapomnienie, jednak globalizacja jest też dla nich szansą. Warto sięgnąć do wielowiekowej tradycji naszych zachodnich sąsiadów, odnajdując w niej inspirację do wzbogacenia asortymentu oraz korzenie naszych własnych tradycji.

 

  • Tytuł: Drobne wypieki. Technologia w cukierni. Wyd. 1
  • Autor / Redaktor: Wilfried Seibel
  • ISBN: 978-83-01-18470-4
  • Cena katalogowa: 99 zł
  • Data wydania: 2016-11-10


Rozdziały książki "Drobne Wypieki":

  • 1.    Objaśnienie pojęć (W. Seibel) [pieczywo; wyroby cukiernicze;
  • składniki receptur: tłuszcze, glazury, czekolada ...; wyroby bio; ...)
  • 2.    Przepisy prawa żywnościowego (W. Seibel) [np. etykieta – właściwości odżywcze]
  • 3.    Składniki receptur i ich właściwości funkcjonalne (H. –G. Ludewig)
  • 4.    Minimalne ilości składników predestynujących jakość (G. Brack)
  • 5.    Podział wyrobów cukierniczych (G. Brack)
  • 6.    Proces produkcji wyrobów cukierniczych (U. Hanneforth)
  • 7.    Pakowanie i przechowywanie (G. Spicher)
  • 8.    Ocena sensoryczna (W. Seibel)
  • 9.    Wartości odżywcze wyrobów cukierniczych (E. Rabe)
  • 10.    Analityka wyrobów cukierniczych (E. Rabe)

 

Książka dostępna pod linkiem: http://ksiegarnia.pwn.pl/Drobne-wypieki,324370519,p.html


Dostępne są również poprzednie pozycje z serii Technologie w Piekarni i Cukierni:

  • „Odroczony rozrost. Technologia w piekarni” – redakcja naukowa Hans Huber
  • „Chłodnictwo. Technologia w piekarni” – redakcja naukowa Klaus Losche
  • „Zakwas. Technologia w piekarni” – redakcja naukowa Markus Brandt, Michael Ganzle

Szukaj - Baza Firm

Przepisy - Pieczenie

Chleb z otrębami - Zdrowe nie znaczy nudne

Przepisy, Receptury

portal piekarniczy

Zapach chleba, który wypełnia dom podczas jego pieczenia przywołuje najwspanialsze wspomnienia z dzieciństwa. Miło jest rozpocząć dzień kromką jeszcze ciepłego, ...

Najczęściej czytane

Piekarnie, Cukiernie, Lodziarnie, zaopatrzenie piekarni, piece piekarnicze, wyposażenie piekarni, katalog firm, piekarnictwo,sklep Piekarnie, Cukiernie, Lodziarnie, zaopatrzenie piekarni, piece piekarnicze, wyposażenie piekarni, katalog firm, piekarnictwo,sklep