Wiadomości, Informacje, aktualności - Rynek piekarstwa i cukiernictwa

Wiadomości

Międzynarodowe Targi Spożywcze TUTTOFOOD

03-06.05.2015, Mediolan, Włochy


Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości serdecznie zaprasza polskich producentów branży spożywczej* do udziału w Międzynarodowych Targach Spożywczych TUTTOFOOD 2015.

Wiadomości

Rekordowa liczba wystawców podczas 6. edycji Targów Cukierniczych, Piekarniczych i Lodziarskich SweetTARGi 2015. 28 lutego - 2 marca. Katowice!

Tylu wystawców i tylu mistrzów jeszcze nie było! Pod patronatem Ministra Gospodarki.

 

W 6. edycji Targów Cukierniczych, Piekarniczych i Lodziarskich Sweettargi weźmie udział ponad stu wystawców z kraju i zagranicy. Stoiska i prezentacje wypełnią dwie hale wystawiennicze o łącznej powierzchni pond 5 tys. m2.

Wiadomości

źródło grafiki (http://www.cakes-island.pl/)Od połowy listopada 2014 przedsiębiorcy mogą korzystać z usługi systemowej doradztwa z zakresu marketingu i sprzedaży produktów z  branży przetwórstwa rolno-spożywczego oferowanego w ramach Krajowego Systemu Usług. Dzięki profesjonalnemu doradztwo mikro- i małe firmy mogą rozwinąć swój biznes w oparciu o nową strategię marketingową. Niekiedy doradcy szczególną uwagę zwracają na identyfikację wizualną firmy lub aspekty jakościowe jej produktów.  Z takiego rodzaju doradztwa skorzystała Dorota Tęcza ze Świdnicy, pomysłodawczyni i właścicielka cukierni CAKES-ISLAND specjalizującej się w wypiekach artystycznych i dekoracji tortów.

Wiadomości

Aż 21 chlebów różnego typu, sękacz, sernik, ptysie, ciastka, cukierki krówki i lizaki lodowe – to tylko niektóre spośród produktów wyróżnionych podczas XII audytu żywności przeprowadzonego w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego ''Doceń polskie''. Eksperci przyznali certyfikaty wyrobom 18 firm oferujących pieczywo, wypieki cukiernicze i słodycze.

Wiadomości

Puff Pastry, profesjonalna margaryna do wypieku ciast francuskich i półfrancuskich Spółki Bielmar, została nagrodzona tytułem Produkt Roku w kategorii WYRÓB podczas V Targów Cukierniczych, Piekarniczych i Lodziarskich SweetTARGi w Katowicach.

Wiadomości

Spadek sprzedaży pieczywa w Polsce, sprzedaż chlebaJest niesmaczne i drogie, w dodatku wyszło z mody. Sprzedaż pieczywa spadła o 1/3 w ciągu ostatnich 12 lat - pisze "Dziennik Gazeta Prawna".

W ubiegłym roku statystyczny Polak zjadł 52 kg pieczywa - wynika z obliczeń "DGP" opierających się na danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ) o konsumpcji żywności w pierwszych trzech kwartałach 2012 r. To o 1,5 kg mniej (o 2,5 proc.) niż w roku poprzednim i aż o 27,3 kg mniej (o 34 proc.) niż w 2000 r.

Wiadomości

Firma Bama Companies produkująca wyroby piekarnicze, piekarnie portal portal piekarniczy, wyroby piekarnicze, praca dla piekarzyW Stanowicach koło Oławy amerykańska firma Bama Companies rozpoczęła budowę fabryki, w której będą wytwarzane mrożone wyroby piekarnicze. Inwestycja ma wartość blisko 50 mln zł, zakład zostanie uruchomiony w pierwszym półroczu 2013 r.

Fabryka powstaje na terenie Wałbrzyskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Na 10-hektarowej działce stanie hala o powierzchni około 6 tys. metrów kwadratowych, w której produkowane będą mrożone wyroby piekarnicze, przede wszystkim ciasta i słodkie pieczywo - poinformowała Zuzanna Szopowska z biura prasowego Bama Europa.

Wiadomości

muzeum chleba, magia chleba, piekarnie, polskie piekarnie, portal piekarniczy, chleb i jego znaczenie, wystawa chlebaMuzeum w Ostródzie zaprasza na otwarcie i zwiedzanie wystawy „Magia chleba naszego powszedniego”, która została przygotowana we współpracy z Muzeum Budownictwa Ludowego-Park Etnograficzny w Olsztynku.

Chleb i jego znaczenie w naszej kulturze jest ogromne. Jest on naszym codziennym pokarmem, bez niego nie wyobrażamy sobie życia.

Wiadomości

IJHAR-S przeprowadza kontrole produkcji zgodnie ze specyfikacją
W marcu br. wojewódzki inspektorat JHARS w Poznaniu przeprowadził pierwsze kontrole procesu produkcji „rogala świętomarcińskiego” ze specyfikacją.

„Rogal świętomarciński” ma kształt półksiężyca posmarowanego pomadą i posypanego rozdrobnionymi orzechami.

Do cech charakterystycznych tego produktu należą m.in: ciasto półfrancuskie (listkujące), nadzienie wyrabiane z białego maku oraz sposób zawijania ciasta i nakładania masy makowej. Nazwa rogala pochodzi od dnia św. Marcina (obchodzonego w dniu 11 listopada) i jest ściśle związana z miastem Poznań i województwem wielkopolskim. Jego produkcja dozwolona jest na terenie 26 powiatów województwa wielkopolskiego.

Wiadomości

zakłady przemysłu cukierniczego Brześć przemysł cukierniczy, przemysł piekarniczy, portal piekarnieDuża część polskich przedsiębiorstw ucierpiała na skutek kryzysu. Wielu firmom udało
się jednak rozwinąć mimo niestabilności gospodarki. Jednym z sektorów, dla których
światowy kryzys nie był zabójczy, jest przemysł cukierniczy.
Okazuje się że w Polsce branża cukiernicza nie tylko uniknęła problemów związanych z
upadkiem banków i ich następstwami, ale także osiągnęła w tym okresie wzrost dochodów.
Spożycie wyrobów cukierniczych w Polsce
Według danych przedstawionych przez Euromonitor z 2011 roku, Polacy w 2010 roku na
same produkty cukiernicze przeznaczyli 5,8 mld złotych. Dane MERB mówią jednak, że było
to około 6,5 mld złotych, tym samym dając wzrost na poziomie od 7 do 10% w porównaniu do
roku 2009. I nawet pomimo ciągle rosnącej dynamiki sprzedaży, perspektywy dla rynku są
bardzo optymistyczne – nie będzie raczej wyhamowania tego przyrostu.

Wiadomości

cena pieczywa, portal piekarnie , pieczywo w piekarni, zdrożeje pieczywo, drogie pieczywoRolnicy narzekają na słabsze niż w zeszłym roku plony. Według szacunków Głównego Urzędu Statystycznego, tegoroczne zbiory mogą być niższe o 6 procent. To może się z kolei przełożyć na wyższe ceny pieczywa.

Do słabych plonów przyczyniła się wczesna, bardzo słoneczna i sucha wiosna, która nie służyła zbożu. Potem przyszły równie niesprzyjające, zbyt gwałtowne ulewy.

Trzeba też pamiętać, że jara pszenica nie tylko z natury plonuje słabiej od ozimej, ale jest też bardziej podatna na choroby: Wszystko zaczęło chorować. Zbiory są niższe i gorszej jakości - mówi rolnik. Tegoroczne zbiory mogą być niższe od ubiegłorocznych nawet o 6 procent, a porównując je do średniej z poprzednich lat, nawet o 9.

Wiadomości

produkty zbożowe dieta piekarnieSpecjaliści w zakresie żywienia człowieka zalecają, by podstawę naszych jadłospisów dziennych stanowiły produkty zbożowe - pieczywo - głównie chleb, kasza i makarony. Surowcami do ich produkcji są żyto, pszenica, gryka, jęczmień, owies i inne

przypomina doc. Irena Celejowa z Warszawskiej Szkoły Zdrowia, stowarzyszenia popularyzującego zdrowy styl życia.

Wiadomości

Poświęcenie sztandaru Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP, portal piekarniczy, transport pieczywa 4 czerwca na Jasnej Górze został poświęcony sztandar Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa Rzeczypospolitej Polskiej. Ceremonia odbyła się w czasie 31. Ogólnopolskiej Pielgrzymki Rzemiosła, podczas Mszy Św. odprawionej przez Metropolitę Katowickiego Ks. Arcybiskupa W. Skworca.

Poczet sztandarowy stanowili Andrzej Szydłowski z Gdańska, Lech Jędryka z Częstochowy oraz Aleksander Dolczewski z Gostynia. W odświętnych piekarskich strojach dumnie prezentowali sztandar z wizerunkiem patronów piekarzy Św. Anny i Św. Klemensa oraz znakiem i datą powołania Stowarzyszenia na jego rewersie.

Szukaj - Baza Firm

Przepisy - Pieczenie

Bułki ze szczypiorkiem i serem brie

Przepisy, Receptury

portal piekarniczy

1. Składniki na ciasto czyli: mąkę, drożdże, cukier, sól, szczypiorek i wodę umieścić w dużej misce i następnie połączyć mąką, ...

Najczęściej czytane

Piekarnie, Cukiernie, Lodziarnie, zaopatrzenie piekarni, piece piekarnicze, wyposażenie piekarni, katalog firm, piekarnictwo,sklep Piekarnie, Cukiernie, Lodziarnie, zaopatrzenie piekarni, piece piekarnicze, wyposażenie piekarni, katalog firm, piekarnictwo,sklep