Wiadomości, Informacje, aktualności - Rynek piekarstwa i cukiernictwa

Wiadomości

Poświęcenie sztandaru Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP, portal piekarniczy, transport pieczywa 4 czerwca na Jasnej Górze został poświęcony sztandar Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa Rzeczypospolitej Polskiej. Ceremonia odbyła się w czasie 31. Ogólnopolskiej Pielgrzymki Rzemiosła, podczas Mszy Św. odprawionej przez Metropolitę Katowickiego Ks. Arcybiskupa W. Skworca.

Poczet sztandarowy stanowili Andrzej Szydłowski z Gdańska, Lech Jędryka z Częstochowy oraz Aleksander Dolczewski z Gostynia. W odświętnych piekarskich strojach dumnie prezentowali sztandar z wizerunkiem patronów piekarzy Św. Anny i Św. Klemensa oraz znakiem i datą powołania Stowarzyszenia na jego rewersie.

Wiadomości

rynek pieczywa w Rosji, w Polsce, piekarnie, piekarnictwo, portal piekarniczy, wiadomości dla piekarzy, katalog firm branża piekarnicza, ogłoszenia piekarzyRosyjski rynek pieczywa jest bardzo obiecujący - twierdzą specjaliści. Wg raportu Banku Światowego, umocnienie się rubla i wzrost dochodów ludności sprawi, że już w 2011r rynek ten będzie miał 510 mld euro obrotu.

Tendencję wzrostu najlepiej widać na podstawie średniej płacy Rosjan. W 2002r. przeciętne wynagrodzenie wynosiło 160USD, a obecnie jest to 540USD. Taki wzrost umożliwia społeczeństwu rosyjskiemu zwrot w stronę zachodniego stylu życia, co dotyczy także żywności, w tym pieczywa.

Wiadomości

IJHAR-S kontroluje piekarnie
Celem kontroli Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych było sprawdzenie oznakowania pieczywa oraz jakości handlowej bułki tartej, w zakresie cech organoleptycznych, parametrów fizykochemicznych i oznakowania opakowań.

Na podstawie dokumentacji zakładowej, sprawdzono również surowce stosowane do produkcji pieczywa oraz bułki tartej.

 

II. ZAKRES KONTROLI

Ogółem skontrolowano 73 piekarnie (8,7% podmiotów znajdujących się w ewidencji WIJHARS, które przeprowadziły kontrolę w tym zakresie). Jakość bułki tartej sprawdzono w 27 podmiotach, czyli w prawie, co trzeciej piekarni produkującej pieczywo.

Wiadomości

Cechy Cukierników i Piekarzy, Mistrzostwa Polski Piekarzy i Cukierników, portal piekarniczy, piekarnieMistrzostwa Polski Piekarzy i Cukierników w Bowlingu
Jak co roku już po raz szósty organizator Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu wspólnie z niezawodnym sponsorem firmą Zeelandia pragną zaprosić na kolejne Mistrzostwa w Bowlingu, które odbędą się w tym roku w dniach 16 – 18 pażdziernika w ośrodku „Odysea” Nowe Balice k/Koszalina.

Ośrodek dysponuje hotel na wysokim poziomie, nowoczesną kręgielnię oraz dla naszych milusińskich „bajkoland”. Zawody tradycyjnie będą rozgrywane w czterech kategoriach: dzieci, młodzież, kobiety i mężczyźni.

Wiadomości

Święto Chleba, portal piekarnie, Ogólnopolskie Święto Chleba, portal piekarniczy w RadomiuXI Święto Chleba w Radomiu
6 września 2009r w Muzeum Wsi Radomskiej odbędzie się XI Święto Chleba w Radomiu. Będzie to również I święto ogólnopolskie. Organizatorami tegorocznej imprezy są: Cech Piekarzy w Radomiu, Muzeum Wsi Radomskiej oraz Urząd Miasta w Radomiu.

O wyjątkowości tegorocznej imprezy świadczy fakt, że po raz pierwszy -Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP -pomysłodawca Świąt Chleba w Polsce, postanowiło zorganizować obchody ogólnopolskie i ten niewątpliwy zaszczyt przypadł właśnie naszemu miastu. Przyjmujemy wyróżnienie i traktujemy je jako dowód zaufania. Jest to również docenienie naszej wieloletniej pracy na rzecz branży piekarskiej. Poprzez organizację świąt, poprzez zabawę i kulturę udało się zainteresować ogół społeczeństwa problematyką "chleba powszedniego".

Wiadomości

Sukces polskich piekarzy!  Międzynarodowy konkurs piekarski iba-Cup, portal piekarnie, piekarnictwo, konkurs dla piekarzy i cukiernikówPodczas międzynarodowego konkursu piekarskiego iba-Cup 2009, który na początku października odbył się w Düsseldorfie, ekipa polska w składzie Przemysław Koperski i Wiesław Kucia zajęła 2 miejsce.

To kolejny już sukces naszych piekarzy w światowych rozgrywkach. Na najwyższym podium stanęła (najmłodsza wiekiem) ekipa Francji, a trzecie miejsce zajęli piekarze z Korei Południowej.

Wiadomości

wypieki, wyposażenie piekarni, ciasto kruche, portal piekarniczy, piekarnictwo, piekarstwo w Polsce, ciasto XXL Dr. OetkeraRodzina wypieków Dr. Oetkera wciąż się powiększa. W październiku w gronie ciast XXL powitamy Ciasto kruche z maślaną nutą. Najnowsze ciasto XXL Dr. Oetkera może stanowić doskonałą bazę do wypieków z owocami (jabłecznik, placek ze śliwkami, ciasto z rabarbarem), serników, pleśniaka oraz wielu innych ciast i ciasteczek.

Wystarczy dodać jaja i tłuszcz – składniki, które zawsze są w domu, by uzyskać pyszną podstawę wymarzonego ciasta. Propozycja Dr. Oetkera, jako jedyna na rynku ma prawdziwie domowy, maślany smak.

Wiadomości

Światowy Piekarz Roku 2009. Pan Andrzej Szydłowski uhonorowany przez Międzynarodową Unię Piekarzy i Cukierników (UIB)
Z przyjemnością informujemy, iż podczas trwania targów IBA 2009 w Duesseldorfie, 7 października 2009r. Prezes Honorowy Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP - Pan Andrzej Szydłowski został uhonorowany tytułem Światowego Piekarza Roku 2009 - przyznanym po raz pierwszy w historii przez Międzynarodową Unię Piekarzy i Cukierników (UIB)

Wiadomości

W terminie 11 - 13.09.2010 w Dreźnie odbędzie się kolejna edycja organizowanych przez Targi Stuttgarckie Specjalistycznych Targów Rzemiosła Piekarsko-Cukierniczego Sachsenback. Targi Sachsenback po raz pierwszy odbyły się w 1990 roku właśnie w Dreźnie.

Po kilku edycjach impreza została przeniesiona do Lipska, gdzie rozwinęła się do najważniejszej imprezy wystawienniczej rzemiosła piekarsko-cukierniczego we wschodnich Niemczech.

Wiadomości

największa pizza na świecie, dzień pizzy w polsce, produkcja pizzy, ciasto na pizzę, portal piekarniczy, pieczenie portal, piece na pizzę , piece przemysłowe do piekarni13 lipca w Sao Paulo w Brazylii świętowano Dzień Pizzy. Z tej okazji przygotowano gigantyczną porcję tego przysmaku. Do jej zrobienia zużyto 15kg mąki, 8kg sosu pomidorowego, 16kg sera i kilogram bazylii. Pizza miała średnicę 2,20 m.

Po wyjęcia z pieca pizzę podzielono na 500 kawałków.
Brazylia zajmuje drugie miejsce na świecie pod względem konsumpcji pizzy. Co roku włoską specjalność kupuje tam 1,23 miliarda osób. Na pierwszym miejscu znajdują się Stany Zjednoczone – w USA co roku pizza znajduje aż 3 miliardy nabywców.

Wiadomości

Uczestnicy szczytu G8 może i są jednomyślni co do potrzeby obniżenia emisji gazów cieplarnianych, jednakże to nie ocali ulubionego pieczywa Europejczyków.

Niemieccy naukowcy udowodnili, że wysoka zawartość dwutlenku węgla w atmosferze powoduje, że uprawy zbożowe w Europie zawierają mniej glutenu - białka w mące, który nadaje ciastu lepkość - donosi New Scientist.

 

Badacze przewidują, że do 2050 r. poziom dwutlenku węgla w atmosferze spowoduje, że ciasto będzie wyrastać o 20 proc. mniej niż obecnie. Dwutlenek węgla utrudnia przyswajanie azotu przez rośliny, czego następstwem jest niedobór białka.

Wiadomości

W lipcu na sklepowych półkach pojawił się nowy wariant ciastek - LU GO! Wielozbożowe. Te pyszne ciastka o nowym, oryginalnym smaku są wypiekane z kilku rodzajów zbóż: pszenicy, żyta i owsa niezbędnych w codziennej diecie.
Zawierają 70% zbóż, w tym aż 40% pełnego ziarna. Ta smakowita przekąska, która nie zawiera konserwantów i sztucznych barwników uzyskała pozytywną opinię Rady Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka.

 

Chcielibyście Państwo rano dłużej pospać?

Wiadomości

eurogastro targi branży piekarniczej, targi piekarnictwo, cukiernictwa i piekarstwa, portal piekarskiEuroGastro 2009
Dla zwiedzających Targi EuroGastro są doskonałą okazją do porównania produktów i usług dla placówek gastronomicznych i hotelarskich, zapoznania się z nowościami rynkowymi oraz najnowszymi trendami w branży - tematyka targów.

Oferta wystawców zostanie uporządkowana w sektory tematyczne:

* wyposażenie zaplecza kuchennego
* żywność i napoje dla gastronomii
* sektor kawowy
* Sweet & Bake – sektor cukierniczo-lodziarsko-piekarski
* wyposażenie sal restauracyjnych i barów

Szukaj - Baza Firm

Przepisy - Pieczenie

Bułki pikantne - półksiężyce

Przepisy, Receptury

portal piekarniczy

1 Należy połączyć wszystkie składniki ciasta. Dodając mąki, wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Następnie ciasto przykryć i ...

Najczęściej czytane

Piekarnie, Cukiernie, Lodziarnie, zaopatrzenie piekarni, piece piekarnicze, wyposażenie piekarni, katalog firm, piekarnictwo,sklep Piekarnie, Cukiernie, Lodziarnie, zaopatrzenie piekarni, piece piekarnicze, wyposażenie piekarni, katalog firm, piekarnictwo,sklep