Wiadomości, Informacje, aktualności - Rynek piekarstwa i cukiernictwa

Wiadomości

Osoby z celiakią, czyli uczulone na gluten - białko występujące w produktach zbożowych - są bardziej narażone na zanik kości, ponieważ ich własny układ odpornościowy atakuje tkankę kostną - informuje "New England Journal of Medicine".

Gluten to mieszanina białek roślinnych - gluteniny i gliadyny, którą zawierają ziarna zbóż - pszenicy, żyta, jęczmienia oraz owsa. Nadaje kleistość i ciągliwość mące po zmieszaniu jej z wodą, dzięki czemu powstający podczas fermentacji dwutlenek węgla nadaje pieczywu lekkość i puszystość.

Wiadomości

ciemny chleb, Chleb żytni, pieczenie chleba, piekarnie, portal piekarnie, katalog firm piekarnictwo cukiernictwo, maszyny i urządzenia dla piekarniChleb żytni ma duże walory żywieniowe i zachowuje świeżość znacznie dłużej niż chleb pszenny. Jest też zalecany jako element profilaktyki chorób cywilizacyjnych.

Dr inż. Krzysztof Buksa z Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego (UR) w Krakowie szuka praktycznego sposobu poprawy jakości takiego naturalnego trwałego chleba poprzez dodanie do ciasta żytniego odpowiednich substancji o właściwościach utleniających.

Wiadomości

pieczywo marki goliard, portal pieczywo, piekarnie, piekarnictwo, pieczywo chrupkie razowe, pieczywo chrupkie pszenneFirma Goliard od lat specjalizuje się w produkcji przetworów zbożowych. Do tej pory jej domeną były makarony. Teraz, wychodząc naprzeciw potrzebom rynku i oczekiwaniom konsumentów, zdecydowała się na stworzenie nowej gamy produktów ...

... - serii chrupkiego pieczywa GOLIARD. Lekka seria marki Goliard składa się z sześciu rodzajów chrupkiego pieczywa.

Wybór pieczywa GOLIARD:

Wiadomości

Dzięki zastosowaniu spektroskopii w podczerwieni ("bliskiej" - NIR oraz "standardowej", Fourier'owskiej - FTIR) możliwe jest precyzyjne określenie czasu wzrostu ciasta, z którego wypiekany jest chleb, tak by za każdym razem pieczywo było dokładnie takie samo - donosi "Photonics Spectra".

Chleb od tysięcy lat wpisany jest w naszą cywilizację, lecz w przypadku produkcji przemysłowej, na masową skalę, przygotowanie pieczywa wymaga zachowania pewnych standardów, tak by wypiekane produkty miały zawsze takie same właściwości zarówno smakowe, jak i wizualne.

Wiadomości

bagietka zalety, bagietki jak zrobić, portal piekarnie, piekarnictwo, piekarski, pieczywo portalZrzucony przez ptaka kawałek bagietki spowodował przegrzanie Wielkiego Zderzacza Hadronów (LHC), zwanego też Boską Maszyną, największego i najbardziej skomplikowanego urządzenia badawczego w dziejach nauki. O awarii informuje strona Europejskiej Organizacji Badań Jądrowych (CERN).

 

Zrzucony przez ptaka kawałek bagietki spowodował przegrzanie Wielkiego Zderzacza Hadronów (LHC), zwanego też Boską Maszyną, największego i najbardziej skomplikowanego urządzenia badawczego w dziejach nauki. O awarii informuje strona Europejskiej Organizacji Badań Jądrowych (CERN).

Wiadomości

Coraz większą wiedzę o prastarych cywilizacjach uzyskujemy nieco paradoksalnie, oddalając się od nich w czasie . Największą wiedzę obecnie, posiadamy najprawdopodobniej na temat cywilizacji sumeryjskiej . Bardzo duże ilości glinianych tabliczek zapisanych pismem klinowym
które obecnie są czytane bez trudu przez naukowców znaleziono na obecnym terytorium Iraku .

Odkryto tam biblioteki w Nippur i Sippar oraz biblioteki Assurbanipala [w Niniwie] .Dzięki ogromnej ilości informacji zawarty na tych tabliczkach można dość dokładnie określić jak wysoko rozwinięta była cywilizacja Sumeru .

Wiadomości

Pieczywo stanowi podstawę naszej diety. Kanapki, to często śniadanie i kolacja dla większości Polaków. Wielu pamięta też ogromne pajdy białego chleba, zawsze grubo posmarowane masłem, którymi babcia karmiła nas w dzieciństwie…

 

Tymczasem dietetycy przekonują nas do ograniczania pieczywa w diecie. To co było bezkarne w dzieciństwie w wieku dorosłym często kończy się kilkoma zbędnymi centymetrami w biodrach. W jaki więc sposób pogodzić przyjemność jedzenia z dbaniem o zdrowie i ładną sylwetkę?

Wiadomości

Zdrowe pieczywo dla polskich konsumentów Polskie Piekarnie i Cukiernie Sp. z o.o. we współpracy z Wydziałem Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie podjęła wspólną inicjatywę promocji branży oraz informowania społeczeństwa o walorach odżywczych pieczywa.

Studenci będą mogli zdobyć doświadczenie w zakładach na Pomorzu, a piekarze, przy wsparciu naukowców, będą pracować nad poprawą jakości pieczywa i promocją branży.
Celem podpisanego porozumienia jest nawiązanie kontaktów naukowo-badawczych, sprzyjających rzetelnemu informowaniu konsumenta o zaletach pieczywa oraz promowaniu wyrobów prozdrowotnych.

Wiadomości

Piecowe instalacje termoolejowe firmy HEUFT, piece piekarnicze Heuft, jakie piece do piekarniPiecowe instalacje termoolejowe firmy HEUFT to aktualnie najbardziej ekonomiczna oraz innowacyjna propozycja wśród pieców do wypieku pieczywa. Firma Karl HEUFT GmbH z Eifel – kolebka niemieckiej myśli konstrukcyjnej pieców piekarskich – koncentruje się wyłącznie na budowie pieców piekarskich i to od roku 1840.


Jako najstarsza niemiecka firma konstruująca piece dysponuje jedynym w swoim rodzaju bezcennym doświadczeniem w budowie wszystkich znanych systemów wypieku. Cel firmy jest jasno określony: piece najwyższej jakości – bez kompromisów. Wierna tej filozofii i w dążeniu do oferowania w każdej generacji pieców najlepszej z możliwych technologii, już od ponad 30 lat konsekwentnie specjalizuje się w wypiekach na termooleju. Instalacja termoolejowa. Nośnik ciepła, czyli syntetyczny termoolej, podgrzewany jest w kotle grzewczym zasilanym palnikiem gazowym lub olejowym. Wysokowydajna pompa kotła transportuje termoolej rurociągami instalacji pierścieniowej do pieców piekarskich, gdzie poprzez panele grzewcze przenosi ciepło do pieca i wypiekanych wyrobów.

Wiadomości

Prawidłowo zbilansowana codzienna dieta jest jednym z głównych czynników, pozwalających zachować zdrowie i sprawność. Jak jednak zauważają naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, nie wszystkie żywnościowe produkty zastępcze spełniają oczekiwane kryteria w odniesieniu do zaleceń dietetycznych.

"Wymuszona dynamicznym stylem życia konieczność rezygnowania z regularnych posiłków skutkuje poszukiwania produktów wygodnych i sycących - podkreślają badacze z Zakładu Inżynierii i Technologii Zbóż lubelskiego UP. - Producenci wypełnili lukę rynkową oferując konsumentom między innymi bogaty asortyment chleba chrupkiego."

Wiadomości

Chleby w kształcie warkocza plecionego, MULTITWIST, FRITSCH portal piekarnie, piekarnictwo, portal piekarniczy, cukiernictwo, cukiernieChleby w kształcie warkocza plecionego z jednego pasma jak ręcznie robione.

Chleby w kształcie warkocza plecionego z jednego pasma ciasta słonego lub na bułki mają kształt, który pochłania chyba najwięcej pracy w piekarni i wiąże się z najwyższymi wymaganiami.


1. Ułożyć pasmo w pętlę i przydusić mocno koniec.
2. Luźny koniec pasma przetknąć przez pętlę.
3. Przekręcić dolną część pętli wokół siebie.
4. Luźny koniec pasma przeciągnąć od góry przez przekręconą pętlę i...
5. docisnąć od dołu. Produkcja chlebów w kształcie warkocza plecionego z jednego pasma pochłania przez to wyraźnie więcej czasu niż produkcja obwarzanków.

     

    Szukaj - Baza Firm

    Przepisy - Pieczenie

    Przepis na chleb pita

    Przepisy, Receptury

    portal piekarniczy

    1 szklanka i dwie łyżki letniej wody3 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli, 1 1/2 łyżeczka fruktozy, 1 łyżka oliwy, 1 ...

    Najczęściej czytane

    Piekarnie, Cukiernie, Lodziarnie, zaopatrzenie piekarni, piece piekarnicze, wyposażenie piekarni, katalog firm, piekarnictwo,sklep Piekarnie, Cukiernie, Lodziarnie, zaopatrzenie piekarni, piece piekarnicze, wyposażenie piekarni, katalog firm, piekarnictwo,sklep