Najczęściej czytane

Nowe technologie, Produkcja piekarniczo-cukiernicza w Polsce

Technologie

piec konwekcyjno-parowy

W profesjonalnej kuchni nie może zabraknąć takiego urządzenia, jak piec gastronomiczny, pozwalający na fachową obróbkę termiczną żywności. Jakie rodzaje urządzeń tego rodzaju można spotkać w gastronomii?

Technologie

podniesienie efektywnosci produkcji w piekarni

Automatyzacja, nadzorowanie jakości i efektywniejsze wykorzystanie surowców – to główne atuty, które Klient firmy Pneumat osiągnął, implementując innowacyjne podejście zaproponowane przez lidera pneumatyki w Polsce. W przedsiębiorstwie spożywczym specjalizującym się w produkcji ciast, formy muszą być odpowiednio natłuszczone olejem przed procesem pieczenia. Wcześniej zadanie to wykonywane było w sposób manualny przez personel. Odkryj, jak rozwiązanie Pneumat umożliwiło automatyzację tego kluczowego etapu!

Technologie

substancje żelujące

Aby uzyskać idealny wygląd i konsystencję wypieków, deserów oraz kremów, pracownicy przemysłu cukierniczego już od jakiegoś czasu wspomagają się substancjami, które pomagają w osiągnięciu tych celów. Są to między innymi rozmaite substancje żelujące i stabilizujące, czyli związki chemiczne, które zostały dopuszczone jako dodatki do żywności.

Technologie

W produkcji pieczywa technologia zajmuje się głównie procesami mieszania, fermentacji i wypieku. Oprócz tych głównych procesów w produkcji pieczywa występują operacje pomocnicze takie jak: prze­noszenie, przepływ, przesiewanie, dzielenie i formowanie.

Technologie

Węże pneumatyczne i przewody mają szerokie zastosowanie w wielu branżach, jak np. w piekarniach. Są to bardzo praktyczne sprzęty, które przydadzą się w każdym miejscu, zarówno w mniejszych jak i większych zakładach piekarniczych. Wśród węży pneumatycznych można znaleźć zarówno węże teflonowe, jak i pistolety do przedmuchiwania. Poniżej podpowiadamy w jaki sposób używać tych urządzeń.

  • Co to są węże teflonowe?
  • Jak działają pistolety do przedmuchu?

Technologie

Wiodący producent pieczywa mrożonego w Polsce – Nowel Piekarnia Nowakowski realizuje rozbudowę parku maszynowego, będącą jedną z najbardziej znaczących inwestycji w skali branży w ostatnich latach. Spółka, która łączy rodzinną tradycję wypieku z wykorzystaniem innowacyjnych technologii wytwarzania, uruchomiła największą w Polsce linię do produkcji chlebów mieszanych. Producent szacuje,
że dzięki nowemu wdrożeniu wydajność produkcji firmy na koniec 2016 roku wzrośnie o 30%.

Technologie

Posadzka polimerowa w piekarni

Dobór właściwej podłogi do zakładu piekarniczego nastręcza nie lada problemów. Wynika to z tego, że podłoga poza walorami estetycznymi musi spełniać szereg istotnych warunków związanych ze specyfiką wykonywanej działalności w przemyśle spożywczym. Do najważniejszych z nich należy łatwość czyszczenia powierzchni oraz zachowanie bezpieczeństwa pracy.

Technologie

Linia produkcyjna DIBS - pierwsza w Europie Środkowej licencjonowaną, maszyny piekarnicze, dupont dibs, wyposażenie piekarni, linie piekarniczeTechnicoat otwiera pierwszą w Europie Środkowej licencjonowaną linię produkcyjną DIBS (DuPont Industrial Bakery Solutions – Rozwiązania DuPont dla piekarni przemysłowych)

W grudniu 2012 r. Technicoat s.r.o., partner DuPont Chemicals & Fluoroproducts, otworzył nową fabrykę w Czechach (Homole, Czeskie Budziejowice) z pierwszą w Europie Środkowej licencjonowaną linią produkcyjną wykorzystującą technologię DuPont Industrial Bakery Solutions (DIBS), przeznaczoną do wyrobu wysokiej jakości form oraz blach do pieczenia. Jest to pierwsza inwestycja w regionie, dzięki której na rynki lokalne w Czechach, Polsce, Rumunii oraz Rosji trafią wysokiej jakości rozwiązania w dziedzinie nakładania powłok zapobiegających przywieraniu przeznaczone dla przemysłu piekarskiego. Potencjał produkcyjny nowej linii fabrycznej umożliwi wyrób ponad 1000m2 blach oraz form piekarniczych z powłokami  DuPont™ Teflon® dziennie. Wartość całej inwestycji to w przybliżeniu 2 miliony euro, z czego na nowe wyposażenie wydano 800 tysięcy euro. Fabryka zatrudni 60 miejscowych pracowników.

Technologie

HERTZ POLSKA -LINIE PIEKARNICZE DO POLSKIEGO CHLEBANa stronach facebooka można odnaleźć wiele firm produkujących produkty i maszyny z branży piekarniczej.

Jedną z takich firm jest HERTZ POLSKA -PRODUCENT LINI TECHNOLOGICZNYCH DLA POLSKICH PIEKARNI. Ich stronę na facebooku mogą państwo odwiedzić klikając na poniższy link.

Technologie

Jaworską bułkę targową otrzymała fabryka pieców piekarskich J4 s.r.o. w czasie XIII.Międzynarodowych Targów Chleba, które odbyły się w dniach 28.-30.sierpnia 2011 w polskim Jaworze. Wyróżnienie zostało udzielone za piec tunelowy przelotowy "PPP" w kategorii Produkt Targowy.

Piece J4 przeznaczone są do pieczenia tradycyjnych rodzajów chleba i pieczywa rzemieślniczego na profesjonalną skalę przemysłową.

Nowością jest zastosowanie specjalnej ceramiki STIR, która powoduje przekształcenie części ciepła na podczerwień i pozwala tym na znaczące skrócenie czasu oraz kosztów pieczenia, jak również na zmniejszenie utraty wagi produktów w czasie wypieku.

Cenionymi zaletami pieców J4 są wysoka jakość i równomierność pieczenia, olbrzymia wydajność tych pieców i linii, mniejsze zapotrzebowanie na drogą energię, a szczególnie też niskie koszty eksploatacyjne w przeliczeniu do jednego kilogramu pieczywa.

Szukaj - Baza Firm

Przepisy - Pieczenie