Piece gastronomiczne – rodzajeW profesjonalnej kuchni nie może zabraknąć takiego urządzenia, jak piec gastronomiczny, pozwalający na... |
Studium Przypadku: Jak udoskonaliliśmy efektywność i kontrolę jakości w procesie aplikacji oleju na formy do wypieków?Automatyzacja, nadzorowanie jakości i efektywniejsze wykorzystanie surowców – to główne atuty, które Kl... |
Wiodący producent pieczywa mrożonego w Polsce – Nowel Piekarnia Nowakowski realizuje rozbudowę parku maszynowego, będącą jedną z najbardziej znaczących inwestycji w skali branży w ostatnich latach. Spółka, która łączy rodzinną tradycję wypieku z wykorzystaniem innowacyjnych technologii wytwarzania, uruchomiła największą w Polsce linię do produkcji chlebów mieszanych. Producent szacuje,
że dzięki nowemu wdrożeniu wydajność produkcji firmy na koniec 2016 roku wzrośnie o 30%.
Nowel Piekarnia Nowakowski to rodzinna firma z 90-letnią historią, zarządzana obecnie przez czwarte pokolenie. Zarząd spółki jest prekursorem branży pieczywa mrożonego w Polsce, a firma należy do grona jej liderów. Już pod koniec lat 90. ówczesny Zarząd prowadził analizy związane z rozwojem w tym segmencie rynku. W 2006 r. zespół kierowany przez Elżbietę Zajezierską rozpoczął wdrażanie strategii rozwoju na rynku pieczywa do odpieku, dzięki czemu od 2010 r. firma skupia się wyłącznie na jego produkcji. Segment pieczywa mrożonego stanowi obecnie kilkanaście procent polskiego rynku piekarniczego. W regionie Europy Środkowej, wzorem rynku zachodnioeuropejskiego rozpowszechnia się trend rozwijania technologii wytwarzania pieczywa do odpieku. Eksperci przewidują, że do 2020 roku wzrost popytu na mrożone pieczywo w Polsce ma wynieść aż 20%.
Nowatorskie podejście do tradycyjnych receptur wypiekania jest jednym ze źródeł rynkowego sukcesu Nowel, dlatego priorytetem jej rozwoju jest stosowanie najbardziej innowacyjnych metod produkcji. W 2013 roku firma uruchomiła największą i najnowocześniejszą w Polsce zautomatyzowaną linię do produkcji kajzerek. Spółka jest krajowym liderem w segmencie produkcji nie tylko kajzerek, ale również chlebów. Chcąc umacniać swoją pozycję w kluczowych kategoriach produktowych spółka podjęła decyzję o uruchomieniu w zakładzie w Legionowie, automatycznej linii do produkcji tego rodzaju pieczywa. Jest to największy park maszynowy w Polsce przeznaczony do produkcji chlebów. Dzienny wolumen produkcji nowej linii to 110 tysięcy bochenków, a roczny – 37 milionów. Automatyzacja procesu wypiekania chlebów mieszanych jest kolejnym, ale nie ostatnim etapem rozbudowy parku maszynowego Nowel.
– Zależy nam na osiągnięciu pełnej automatyzacji produkcji, by sprostać szybkiemu tempu rozwoju firmy oraz rosnącym oczekiwaniom krajowych i zagranicznych partnerów handlowych. Chcemy konsekwentnie inwestować w technologię, realizując nasze strategiczne cele, a jednocześnie – podążać za najnowszymi trendami w branży.
Większa wydajność produkcji umożliwi nam zintensyfikowanie współpracy z odbiorcami w kraju oraz umocnienie pozycji na rynkach Europy Zachodniej i Bliskiego Wschodu – powiedział Michał Zajezierski, Wiceprezes Zarządu Nowel Piekarnia Nowakowski.
W zakładach w Legionowie i Michałowie Reginowie oprócz kajzerek i chlebów, wypiekane są bagietki, bułki, a także ciabatty. Dzienny wolumen produkcji obu piekarni wynosi 150 ton pieczywa, co w skali roku daje ponad 700 milionów sztuk (54 tys. ton) i generuje ok. 120 mln zł przychodów. Dzięki automatyzacji produkcji chleba regionalnego, prognozowana wydajność zakładów Nowel w 2016 roku wzrośnie o 30%, a obroty o – 18%, osiągając wartość ponad 140 mln zł. Zakup maszyn jest częścią programu inwestycyjnego spółki, realizowanego konsekwentnie od 2006 roku. Jej tegoroczny budżet inwestycyjny wynosi aż 70 mln zł.
Obok realizacji ambitnych planów inwestycyjnych, do celów strategicznych Nowel Piekarnia Nowakowski zalicza także ekspansję na rynki Niemiec, Francji, Wielkiej Brytanii i Bliskiego Wschodu. Obecnie 1/5 wyprodukowanego pieczywa eksportuje na 9 rynków m.in. do Czech
i na Słowację a od 2015 roku również do Rosji. W kwietniu tego roku Nowel Piekarnia Nowakowski rozpoczęła współpracę z partnerami na rynkach Litwy i Chorwacji.
Bułki pikantne - półksiężyce1 Należy połączyć wszystkie składniki ciasta. Dodając mąki, wyrabiać ciasto, aż stanie ... |