Piece gastronomiczne – rodzajeW profesjonalnej kuchni nie może zabraknąć takiego urządzenia, jak piec gastronomiczny, pozwalający na... |
Studium Przypadku: Jak udoskonaliliśmy efektywność i kontrolę jakości w procesie aplikacji oleju na formy do wypieków?Automatyzacja, nadzorowanie jakości i efektywniejsze wykorzystanie surowców – to główne atuty, które Kl... |
Branża piekarska jest bardzo zróżnicowana, a rodzaje pieczywa niezliczone. W poniżej przedstawimy krótki opis popularnych rodzai pieczywa. Oczywiście, by pieczywo było smaczne, potrzebna jest odpowiednia receptura jego wypieku.
Bagietki
Bagietki kojarzą się wielu ludziom z typowo śródziemnomorską sztuką piekarską, choć wymyślił je ponoć austriacki albo, jak twierdzą inni, polski piekarz w Paryżu. Dzisiaj w wielu krajach bagietki są jednym z najbardziej popularnych rodzajów pieczywa. Stąd też mnogość ich kształtów: spiczaste lub zaokrąglone, długie, pękate lub w postaci bułeczek, z nacięciami lub bez.
Chleb Tostowy
Dobry chleb tostowy ma równomierne pory i możliwie równomierny kształt
Ciasto arkuszowe
Smakołyki z cienkiego ciasta (filo) przygotowuje się przede wszystkim na Bliskim Wschodzie i w Azji. Na przykład baklawę, typowy słodki przysmak tureckiej kuchni nasączany syropem z miodu, cukru, przypraw i wody różanej. Albo sambosa, pikantne pierożki jedzone w Indiach, Pakistanie, Afganistanie i Persji. Albo sajgonki. Albo chapati. Albo paratha, purie, placki papad z mąki ryżowej i szereg innych przysmaków z baśni tysiąca i jednej nocy.
Croissanty i pieczywo zwijane
Croissanty to przysmak znany w wielu krajach – a oprócz piekarni często spotkać je można również w gastronomii. Sprzedaje i podaje się je w wielu postaciach: nadziewane lub nie, jako mała przekąska lub ogromny rożek, słodkie lub pikantne.
Placki chlebowe i pizza
Pizza zrobiła karierę na całym świecie – i to nie tylko w gastronomii, ale i w domu. Podobnie jak pokrewne jej placki chlebowe pita, naan czy wraps, jest dziś prawdziwym globtroterem i występuje we wszystkich możliwych kształtach i rozmiarach. Na cienkim lub amerykańskim cieście. Delikatna lub rustykalna. I oczywiście nadziana, obłożona lub obsypana wszystkim, na co przyjdzie człowiekowi apetyt.
Precle i pieczywo zawijane
Przez długi czas sądzono, że przeplatanie ciasta, w szczególności na precle, nie da się zautomatyzować. Zbyt delikatne miały być końcówki pasma ciasta, zbyt trudne wykonanie masywnego, a jednocześnie pulchnego grzbietu.
Rustykalne pieczywo
Rustykalne pieczywo z różnych krajów jest dzisiaj w modzie. Focaccia, ciabatta, bułeczki okrągłe, podłużne czy z ziarenkami znajdują coraz więcej nabywców. Wspólną cechą wszystkich tych gatunków pieczywa jest długie prowadzenie ciasta, przy którym – oprócz aromatu – uzyskuje się lepszą konsystencję ciasta i dłuższe zachowanie świeżości pieczywa.
Bułki ze szczypiorkiem i serem brie1. Składniki na ciasto czyli: mąkę, drożdże, cukier, sól, szczypiorek i wodę ... |