Piece gastronomiczne – rodzajeW profesjonalnej kuchni nie może zabraknąć takiego urządzenia, jak piec gastronomiczny, pozwalający na... |
Studium Przypadku: Jak udoskonaliliśmy efektywność i kontrolę jakości w procesie aplikacji oleju na formy do wypieków?Automatyzacja, nadzorowanie jakości i efektywniejsze wykorzystanie surowców – to główne atuty, które Kl... |
Branża piekarska niewątpliwie przeżywa kryzys. Z roku na rok maleje spożycie pieczywa, konsumenci oczekują produktów wysokiej jakości, na dodatek nie drogiego. Właścicielom piekarni zadania nie ułatwiają rosnące koszty produkcji, które sprawiają że przedsiębiorcy działają na granicy opłacalności.
Dzięki drożdżownikowi wykorzystującemu Efekt Pasteur’a, można obniżyć koszty związane z zakupem drożdży, nawet do 50%. Jest to nowatorskie urządzenie, którego nie ma w swojej ofercie żadna inna firma oferująca urządzenia dla przemysłu piekarskiego. Dzięki wdrożeniu takiej technologii w piekarni polepsza się również jakość wypieków, które dzięki sporządzeniu ciasta na mleczku drożdżowym charakteryzują się bardzo dużą równomiernością miękiszu i mają mniejszą tendencję do pękania w trakcie wypieku. Jest to szczególnie zauważalne w piekarniach, gdzie ciastowi dodają drożdże poprzez zwykłe wrzucenie kostek lub ich wkruszenie do dzieży.
Drożdżowniki firmy Biostar są jedynymi urządzeniami na rynku, które są w stanie zamortyzować się w przeciągu roku. Po tym czasie urządzenie pracuje wyłącznie na zwiększenie zysków piekarni. Jest to szczególnie ważne w czasach, kiedy każde obniżenie kosztów produkcji, może decydować o tym że piekarnia będzie w stanie zaoferować swoje wyroby w konkurencyjnej cenie, przy zachowaniu wysokiej jakości swoich wyrobów.
Dla przykładu zaprezentowano rachunek ekonomiczny drożdżownika o pojemności 400 litrów BIO-FM-D 400 zakładając 30% oszczędności, która osiągana jest w każdej piekarni.
Urządzenie tej wielkości pozwala na jednorazowe przygotowanie ilości mleczka drożdżowego odpowiadającego 130 kg drożdży prasowanych (określone jako drożdże przeliczeniowe – sporządzając mleczko z 90 kg drożdży uzyskujemy po namnożeniu 130 kg).
W ciągu doby można przygotować mleczko odpowiadające 520 kg drożdży.
Zakładając jedynie:
Mamy miesięczne oszczędności w wysokości:
130 kg x 30% x 25 dni x 2,50 PLN = 2437,50 PLN
Każdy właściciel piekarni może sam obliczyć oszczędności jakie może uzyskać, wystarczy że w opisanym poniżej równaniu poda własną ilość stosowanych drożdży i wykona wyliczenia:
……… kg x 30% x 25 dni x 2,50 PLN/kg = ……….. PLN
Poniesione rzeczywiste koszty zakupu drożdżownika po odliczeniu amortyzacji (dla piekarni zużywającej dziennie 130 kg drożdży):
45 000,00 PLN – 19% = 36 450,00 PLN
Okres zwrotu kosztów:
36 450,00 PLN : 2437,50 PLN = 14,95 (zwrot kosztów po 15-tu miesiącach)
Chleb z otrębami - Zdrowe nie znaczy nudneZapach chleba, który wypełnia dom podczas jego pieczenia przywołuje najwspanialsze wspomnienia z dz... |