Piece gastronomiczne – rodzajeW profesjonalnej kuchni nie może zabraknąć takiego urządzenia, jak piec gastronomiczny, pozwalający na... |
Studium Przypadku: Jak udoskonaliliśmy efektywność i kontrolę jakości w procesie aplikacji oleju na formy do wypieków?Automatyzacja, nadzorowanie jakości i efektywniejsze wykorzystanie surowców – to główne atuty, które Kl... |
Doskonale znany nam chleb to podstawa naszej diety. Trudno wyobrazić sobie życie bez codziennej porcji tak pożywnego i smacznego specjały, jakim jest świeże pieczywo. Ten wypiek jest uznawany za jeden z najstarszych produktów spożywczych znanych ludzkości. Wiadomo, że już w czasach prehistorycznych człowiek uprawiał zboża. Najpierw sporządzano z nich polewki, a następnie – pierwsze wypieki.
Chleb, w postaci zbliżonej możliwie jak najbardziej do współczesnej, znany był już w starożytnym Egipcie. Przepis na ten wypiek był dość prosty, a jego głównym składnikiem była mąka z dodatkiem drożdży. Ten sposób wypiekania chleba szybko trafił do krajów europejskich, a poszczególne ludy przez wieku pracowały nad udoskonaleniem przepisu na ten wypiek. Wypiekaniem chleba zajmowali się również Słowianie, a wyjątkowe przywiązanie do niego jest typowe dla polskiej kultury do dziś. Bochenek chleba na stole to ważny symbol, główna ozdoba stołu – nic zatem dziwnego, że pojawia się on nawet w trakcie najważniejszych uroczystości. Jest podstawą kanapek, a wielu z nas nie jest w stanie wyobrazić sobie codziennego menu bez jego udziału. Chleb znany jest też obecnie w wielu odmianach. Świeży, pszenny chleb musi się liczyć z konkurencją znacznie zdrowszego chleba razowego. Coraz bardziej popularne staje się również pieczywo chrupkie, które na stały zagościło w planie niejednej diety odchudzającej. Szeroki wybór sprawia, że pieczywo może nas zaskoczyć swą różnorodnością, a chleb może stać się wyjątkowo atrakcyjnym i wszechstronnym składnikiem naszej diety.
Po kilku dniach od zakupu chleb staje się czerstwy, poniżej kilka sposobów jak możemy wykorzystać czerstwy chleb.
Bułki pikantne - półksiężyce1 Należy połączyć wszystkie składniki ciasta. Dodając mąki, wyrabiać ciasto, aż stanie ... |