Najczęściej czytane

Porady

Chleb jest niezbędny do prawidłowego rozwoju i zdrowia. Dietetycy nie powinni zalecać ograniczenia spożycia chleba, na rzecz surówek czy owoców. Nie wolno poddawać się dziwnej panującej modzie na "nie jedzenie" chleba. Chleb to zdrowe pożywienie zawierający witaminy B , sole mineralne oraz błonnik. Chleb to centrum pożywienia.

Chleb zawiera dużą ilość energii, wzmacnia wszystkie narządy, jest neutralny i dobrze komponuje się ze wszystkimi innymi dodatkami czyli innym pożywieniem. Można go łączyć z tłuszczami, warzywami, mięsem. Pod warunkiem, że jest odpowiednio sporządzony.

  • Chleb powinien być wypieczony z pełnej mąki, bez chemicznych dodatków z mąki pszennej i żytniej.
  • Chleb żytni ma korzystne działanie na serce, krążenie, działa przeciwzakrzepowo.
  • Powinniśmy jeść chleb graham, żytni razowy, a białe pieczywo nie zbyt często.
  • Na pieczywo z duża ilością dodatków, ziaren, nasion należy sięgać od czasu do czasu. Jadane bardzo często mogą osłabić żołądek i śledzionę. Chleb świeży jest ciężko strawny i należy go dokładnie przeżuwać.
  • Osoby z dolegliwościami żołądka, jelit, wątroby powinny jadać pieczywo czerstwe i w ograniczonych ilościach.
  • Nie należy rezygnować z jedzenia chleba.
  • Dzieci także powinny spożywać chleb codziennie
Tematy:

Szukaj - Baza Firm

Przepisy - Pieczenie