Piece gastronomiczne – rodzajeW profesjonalnej kuchni nie może zabraknąć takiego urządzenia, jak piec gastronomiczny, pozwalający na... |
Studium Przypadku: Jak udoskonaliliśmy efektywność i kontrolę jakości w procesie aplikacji oleju na formy do wypieków?Automatyzacja, nadzorowanie jakości i efektywniejsze wykorzystanie surowców – to główne atuty, które Kl... |
Na pytanie: "Czy warto kupić chleb za zakwasie", odpowiedź może być tylko jedna - oczywiście że tak. Chleb wyprodukowany tym sposobem, to nie tylko uczta dla podniebienia lecz także wymierne korzyści zdrowotne. Kto miał okazje spróbować prawdziwego chleba na zakwasie zapewne zapamiętał niepowtarzalny smak i aromatyczną skórkę. Taka pajda maźnięta masełkiem ze szczyptą soli to czysta rozkosz.
Pieczywo to wymaga więcej czasu i uwagi w procesie produkcji niż wypiek chleba drożdżowego czy z gotowych mieszanek. Nie może zatem dziwić nieznacznie wyższa cena, ten produkt jest tego wart.
Także dodatek ziaren słonecznika, sezamu czy dyni znacząco podnosi wartości odżywcze. Błędnym jest przekonanie iż chleb na zakwasie to chleb ciemny i ciężki. Wybór mamy naprawdę szeroki, od chlebów jasnych, lżejszych do typowo ciemnych, w dużej mierze lub też w 100% z mąki razowej. Z ciasta zakwaszonego można upiec wszystko nawet najzwyklejszy precel.
Oprócz wrażeń smakowych i korzyści dla zdrowia należy tu również wspomnieć o innej niezmiernie ważnej rzeczy. Mianowicie chleb na zakwasie dłużej zachowuje swoją świeżość i jeśli będziemy go prawidłowo przechowywać nie powinien spleśnieć a jedynie zestarzeć się, ale wtedy jest równie pyszny, dla niektórych nawet bardziej niż chleb świeży. Dla tego smaku i aromatu warto odwiedzić dobrą piekarnię.
Przepis na chleb pita1 szklanka i dwie łyżki letniej wody3 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka so... |