Piece gastronomiczne – rodzajeW profesjonalnej kuchni nie może zabraknąć takiego urządzenia, jak piec gastronomiczny, pozwalający na... |
Studium Przypadku: Jak udoskonaliliśmy efektywność i kontrolę jakości w procesie aplikacji oleju na formy do wypieków?Automatyzacja, nadzorowanie jakości i efektywniejsze wykorzystanie surowców – to główne atuty, które Kl... |
Każdy lubi słodycze, nawet jeśli głośno się do tego nie przyznaje. Bywają takie chwile, kiedy mamy ogromną ochotę sięgnąć po coś słodkiego. To naturalna reakcja organizmu – w końcu dobrej jakości słodycze z czekoladą powodują natychmiastową poprawę nastroju. Jeśli chcesz mieć w domowej spiżarni coś naprawdę pysznego i wartościowego lub szukasz inspiracji prezentowej, to koniecznie zainteresuj się pralinkami czekoladowymi. Te słodycze uchodzą za majstersztyk sztuki cukierniczej, o czym więcej piszemy w naszym artykule.
Pralinki czekoladowe mają bardzo długą historię. W Europie produkowano je już w XVII wieku – podobno były ulubionymi słodyczami samego Ludwika XIV. Do dziś pralinki uchodzą za wyjątkowe słodycze, po które sięgamy na specjalne okazje.
Pralinki to nic innego, jak czekoladki z nadzieniem – najczęściej również czekoladowym, choć do wyboru jest wiele innych rodzajów. Mogą mieć kształt kuli, sześcianu czy innych figur geometrycznych. Cukiernicy stosują dodatkowe elementy wyróżniające pralinki, na przykład w postaci posypki wiórkami kokosowymi, kruszonymi orzechami czy poprzez dodatnie efektownego zdobienia z płynnej czekolady.
Powód jest prosty: smakują nieziemsko. Dobrej jakości pralinki przypominają nam o tym, jak wielką przyjemność może sprawiać jedzenie słodyczy – a niekoniecznie mechaniczne objadanie się nimi. Sięgnięcie po pralinkę jest formą hedonistycznego aktu, kiedy to przez kilka chwil możemy się cieszyć wyjątkowy smakiem czekolady na podniebieniu.
Nie bez znaczenia jest również duży wybór rodzajów pralinek, dzięki czemu każdy jest w stanie znaleźć to, co najbardziej przypadnie mu do gustu.
Najważniejszą cechą pralinek czekoladowych jest natomiast to, że zwykle są to wyroby produkowane z najwyższej jakości czekolady, nierzadko ręcznie, co dodaje im klasy i wyjątkowości.
Magia pralinek sprawia, że są to jedne z najchętniej wręczanych i otrzymywanych upominków. Pudełko pralinek czekoladowych, zwłaszcza wyprodukowanych w małej manufakturze, to gotowy pomysł na prezent z okazji urodzin, imienin czy innego ważnego święta. Jeśli chcesz obdarować bliską osobę czymś, co na pewno wywoła szeroki uśmiech na jej twarzy, to pralinki będą strzałem w dziesiątkę.
Pralinki to fajny dodatek do imprezowego stołu – nie tylko przy okazji rodzinnej uroczystości. Pudełko pralinek zawsze efektownie się prezentuje, stanowiąc ozdobę samą w sobie. W dodatku częstowanie się pralinkami jest wygodne – to tzw. finger food, czyli przekąska w sam raz na domową imprezę (jedna czekoladka = jeden kęs).
Więcej o tym, co decyduje o wyjątkowości pralinek czekoladowych, możesz przeczytać na stronie https://kafej.pl/blog/.
Wiedząc, jak wyjątkowymi słodyczami są pralinki czekoladowe i chcąc kupić je dla siebie, na domową imprezę czy na prezent dla kogoś bliskiego, warto zacząć od poszukania odpowiedniej cukierni. To ważne, aby nie iść na łatwiznę i nie sięgać po produkty dostępne w każdym markecie, produkowane w sposób masowy.
Autorskie pralinki, robione ręcznie w warunkach małej, lokalnej manufaktury, kupisz w cukierni Słodki Kafej w Katowicach przy ulicy 3 maja 10. To jedna z najlepiej ocenianych cukierni w stolicy Górnego Śląska. W Słodki Kafej kupisz box pralin z 9 najwyższej jakości czekoladkami, każda z innym nadzieniem-niespodzianką.
Okazjonalnie w Słodki Kafej dostępne są również pralinki w limitowanych edycjach, na przykład walentynkowe – w sam raz dla zakochanych, którzy chcą sobie umilić wspólnie spędzony wieczór.
Pralinek czekoladowych od Słodki Kafej możesz również skosztować w kawiarni Kafej przy ulicy Chorzowskiej 5, łącząc je z doskonałej jakości kawą przyrządzoną przez profesjonalnego baristę.
Chleb żytni - przepisSkładniki na zaczyn - chleb żytni - 2garście mąki żytniej (z pełnego przemiału - ... |