Substancje żelujące i stabilizujące w przemyśle cukierniczym![]() Aby uzyskać idealny wygląd i konsystencję wypieków, deserów oraz kremów, pracownicy przemysłu cu... |
Technologia, a produkcja pieczywa![]() W produkcji pieczywa technologia zajmuje się głównie procesami mieszania, fermentacji i wypieku. Op... |
1 Należy połączyć wszystkie składniki ciasta. Dodając mąki, wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Następnie ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na I godzinę.
2 Następnie należy uformować ciasto w prostokąt o grubości ok. 1 cm. Przeciąć go wszerz na pół, a następnie każdą z części pokroić w trójkąty. Posypać ciasto serem, papryką roczną i ziołami.
3 Zrolować trójkąty ciasta od podstawy do czubka.
4 Uformowane półksiężyce ułożyć półksiężyce na natłuszczonej blasze i posmarować jajkiem. Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
5 Piec w temperaturze 220°C przez ok. 15 minut albo do momentu pojawienia się złotego koloru na wierzchu bułki
Bułki pikantne - półksiężyce
Ciasto
20 g drożdży łyżeczka soli
3 łyżki oleju słonecznikowego lub oleju z orzeszków ziemnych
1 łyżka miodu lub cukru
455 ml ciepłej wody
Nadzienie
2 szklanki startego smacznego sera
1 czerwona papryka roczna, pokrojona w kostkę
1 żółta papryka roczna, pokrojona w kostkę
pół pęczka pokrojonego szczypiorku
1 jajko do posmarowania
Przygotowanie 6 porcji
20 minut plus czas minięcia
Pieczenie 15 minut
Kalorie 3960 całość
Tłuszcz 62 g całość
Pizza na własną rękę? Jaki ser? Przepis, przygotowanie, pieczenie![]() Jak powstała pizza? Chociaż pizza towarzyszy nam od wieków, to jednak nie wiadomo sk... |