Piece gastronomiczne – rodzajeW profesjonalnej kuchni nie może zabraknąć takiego urządzenia, jak piec gastronomiczny, pozwalający na... |
Studium Przypadku: Jak udoskonaliliśmy efektywność i kontrolę jakości w procesie aplikacji oleju na formy do wypieków?Automatyzacja, nadzorowanie jakości i efektywniejsze wykorzystanie surowców – to główne atuty, które Kl... |
1 Należy połączyć wszystkie składniki ciasta. Dodając mąki, wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Następnie ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na I godzinę.
2 Następnie należy uformować ciasto w prostokąt o grubości ok. 1 cm. Przeciąć go wszerz na pół, a następnie każdą z części pokroić w trójkąty. Posypać ciasto serem, papryką roczną i ziołami.
3 Zrolować trójkąty ciasta od podstawy do czubka.
4 Uformowane półksiężyce ułożyć półksiężyce na natłuszczonej blasze i posmarować jajkiem. Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
5 Piec w temperaturze 220°C przez ok. 15 minut albo do momentu pojawienia się złotego koloru na wierzchu bułki
Bułki pikantne - półksiężyce
Ciasto
20 g drożdży łyżeczka soli
3 łyżki oleju słonecznikowego lub oleju z orzeszków ziemnych
1 łyżka miodu lub cukru
455 ml ciepłej wody
Nadzienie
2 szklanki startego smacznego sera
1 czerwona papryka roczna, pokrojona w kostkę
1 żółta papryka roczna, pokrojona w kostkę
pół pęczka pokrojonego szczypiorku
1 jajko do posmarowania
Przygotowanie 6 porcji
20 minut plus czas minięcia
Pieczenie 15 minut
Kalorie 3960 całość
Tłuszcz 62 g całość
Chleb żytni - przepisSkładniki na zaczyn - chleb żytni - 2garście mąki żytniej (z pełnego przemiału - ... |