Piece gastronomiczne – rodzajeW profesjonalnej kuchni nie może zabraknąć takiego urządzenia, jak piec gastronomiczny, pozwalający na... |
Studium Przypadku: Jak udoskonaliliśmy efektywność i kontrolę jakości w procesie aplikacji oleju na formy do wypieków?Automatyzacja, nadzorowanie jakości i efektywniejsze wykorzystanie surowców – to główne atuty, które Kl... |
1. Składniki na ciasto czyli: mąkę, drożdże, cukier, sól, szczypiorek i wodę umieścić w dużej misce i następnie połączyć mąką, wyrabiać ciasto na wilgotnej powierzchni ok. 5 minut, by zrobiło się gładkie i elastyczne.
2. Potem umieścić ciasto w natłuszczonej misce i odstawić do wyrośnięcia; ma podwoić swoją objętość. Nakłuć ciasto i podzielić na 12-16 równych części.
3 Uformować każdy kawałek w kulę, po czym w środek wcisnąć kawałek sera brie o wymiarach ok. I cm na I cm. Dokładnie zalepić ciasto, tak, aby ser nie wydostał się przez szparę. Następnie ułożyć kule delikatnie na naoliwionej blasze, starając się, aby leżały na zlepieniu.
4 Odstawić bułki, by wyrosły, podwajając swoją objętość, i delikatnie posmarować każdą roztrzepanym jajkiem.
5 Można tez posypać ziarnami sezamowymi. Piec w temperaturze I 80''C przez 25-30 minut. Studzić na drucianej podstawce.
Ciasto
20 g drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
pęczek szczypiorku, posiekany
455 ml cieplej wody
300 g sera brie lub camembert
1 ubite jajko, do posmarowania
nasiona sezamu do dekoracji, opcjonalnie
6-8 Porcji
Przygotowanie 30 minut
Pieczenie 30 min
Kalorie 3882 całość
Tłuszcz 55 g
przepis na Bułki ze szczypiorkiem i serem brie
Przepis na chleb pita1 szklanka i dwie łyżki letniej wody3 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka so... |