Najczęściej czytane

Przepisy, Receptury

1 szklanka i dwie łyżki letniej wody
3 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka soli,
1 1/2 łyżeczka fruktozy,
1 łyżka oliwy,
1 1/2 łyżeczki sproszkowanych drożdży

 

Przepis na ciasto - Pita

Należy dobrze wyrobić ciasto ze wszystkich składników i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia.
Następnie trzeba uformować rulon długości ok. 30 cm, podzielić go na osiem części. Każdą cześć należy rozwałkować na placuszki o średnicy ok. 15 cm. Zostawiamy je schowane pod lniana ściereczką na 30 minut (aby urosły).
Piekarnik powinien być rozgrzany do temperatury 230 stopni C.

Takie już wyrośnięte placki wsadzamy do gorącego pieca na 4 do 5 minut i gotowe. Po wyjęciu, jeżeli chcemy żeby były miękkie (jak to pita ma w zwyczaju) wkładamy je do papierowej torebki, albo przykrywamy lniana ściereczką. Można zamrażać.

Pita najczęściej nafaszerowana jest pysznymi pikantnymi sosami.

Szukaj - Baza Firm

Przepisy - Pieczenie