Studium przypadku – wdrożenie systemu automatyzacji procesu pakowania wyrobów spożywczych w piekarni przemysłowej![]() Rutynowe i powtarzalne zadania wykonywane dotychczas ręcznie coraz częściej zastępowane są przez no... |
Nakładanie powłok PTFE – nowoczesna forma serwisu i naprawy maszyn piekarniczych![]() W branży piekarniczej każda minuta przestoju maszyn to strata dla biznesu. Gdy po... |
1 szklanka i dwie łyżki letniej wody
3 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka soli,
1 1/2 łyżeczka fruktozy,
1 łyżka oliwy,
1 1/2 łyżeczki sproszkowanych drożdży
Należy dobrze wyrobić ciasto ze wszystkich składników i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia.
Następnie trzeba uformować rulon długości ok. 30 cm, podzielić go na osiem części. Każdą cześć należy rozwałkować na placuszki o średnicy ok. 15 cm. Zostawiamy je schowane pod lniana ściereczką na 30 minut (aby urosły).
Piekarnik powinien być rozgrzany do temperatury 230 stopni C.
Takie już wyrośnięte placki wsadzamy do gorącego pieca na 4 do 5 minut i gotowe. Po wyjęciu, jeżeli chcemy żeby były miękkie (jak to pita ma w zwyczaju) wkładamy je do papierowej torebki, albo przykrywamy lniana ściereczką. Można zamrażać.
Pita najczęściej nafaszerowana jest pysznymi pikantnymi sosami.
Przepis na chleb pita![]() 1 szklanka i dwie łyżki letniej wody3 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka so... |