Studium Przypadku: Jak udoskonaliliśmy efektywność i kontrolę jakości w procesie aplikacji oleju na formy do wypieków?![]() Automatyzacja, nadzorowanie jakości i efektywniejsze wykorzystanie surowców – to główne atuty, które Kl... |
Substancje żelujące i stabilizujące w przemyśle cukierniczym![]() Aby uzyskać idealny wygląd i konsystencję wypieków, deserów oraz kremów, pracownicy przemysłu cu... |
- 2garście mąki żytniej (z pełnego przemiału - dostępna w sklepach ze zdrową żywnością)
- woda
Na zaczyn należy wymieszać mąkę żytnią, z taką ilością wody, aby powstała dość rzadka papka. Przykryć dwoma wilgotnymi ściereczkami, a następnie pozostawić w ciepłym miejscu. Po ok. 2 dniach w zaczynie pojawią sie pęcherzyki powietrza.
Zaczyn dokładnie rozmieszać z 1/2l letniej wody.
Do ogrzanej miski wsypać mąkę żytnią i pszenną. W mące zrobić wgłębienie włożyć zaczyn i pokruszyć drożdże. Około połowy mąki wymieszać z zaczynem i drożdżami, aż powstanie gęste ciasto. Przykryć miskę 2 ściereczkami i pozostawić na noc w ciepłym miejscu - aż ciasto urośnie.
Do ciasta dodać resztę wody i sól oraz pozostałą mąkę - zagnieść ciasto, aż stanie się elastyczne i nie będzie przywierać do rąk. Ciasto zagnieść w kule przykryć miskę ścierką i zostawić na 3 godziny w cieple miejsce. Uformować ciasto na bochenek i ułożyć na blasze na 1-2 godziny zostawić ponownie do wyrośnięcia. W tym czasie 3-4 razy posmarować bochenek z wierzchu letnią wodą. Nagrzać piekarnik do 200C. Nożem naciąć wierzch bochenka w skośną kratę i na najniższym poziomie piekarnika piec ok.90 minut. Na koniec wyjąć chleb, posmarować go zimną wodą i włożyć do wyłączonego piekarnika na kilka minut, aby go obsuszyć.
Chleb z otrębami - Zdrowe nie znaczy nudne![]() Zapach chleba, który wypełnia dom podczas jego pieczenia przywołuje najwspanialsze wspomnienia z dz... |