Piece gastronomiczne – rodzajeW profesjonalnej kuchni nie może zabraknąć takiego urządzenia, jak piec gastronomiczny, pozwalający na... |
Studium Przypadku: Jak udoskonaliliśmy efektywność i kontrolę jakości w procesie aplikacji oleju na formy do wypieków?Automatyzacja, nadzorowanie jakości i efektywniejsze wykorzystanie surowców – to główne atuty, które Kl... |
Zapach chleba, który wypełnia dom podczas jego pieczenia przywołuje najwspanialsze wspomnienia z dzieciństwa. Miło jest rozpocząć dzień kromką jeszcze ciepłego, świeżego i chrupiącego pieczywa, które z pewnością wywoła uśmiech na twarzy oraz cichy zachwyt „mmm, ale to dobre”. Wszystkim, którzy pragną rozpocząć swoją przygodę z pieczeniem chleba przedstawiamy sprawdzony, zdrowy, nienudny przepis.
Otręby wsypać do miski, zalać 300 ml wody i odstawić do nasiąknięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie w pozostałej ciepłej wodzie rozpuścić drożdże. Dodać do otrąb, wymieszać. Mąkę wymieszać z solą i ziarnami, dodać do miski z otrębami. Całość dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić rękoma na gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość należy uformować dwa okrągłe bochenki, posmarować wodą, posypać ziarnami i lekko je wcisnąć w ciasto. Bochenki odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220oC. Wierzch bochenków naciąć. Wstawić bochenki do piekarnika i piec około 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200oC i piec kolejne 30 minut. Chleby wyjąć i odstawić na kratkę z piekarnika, aby ostygły.
Smacznego!
Autor przepisu: Piotr Kucharski
Bułki ze szczypiorkiem i serem brie1. Składniki na ciasto czyli: mąkę, drożdże, cukier, sól, szczypiorek i wodę ... |