Piece gastronomiczne – rodzajeW profesjonalnej kuchni nie może zabraknąć takiego urządzenia, jak piec gastronomiczny, pozwalający na... |
Studium Przypadku: Jak udoskonaliliśmy efektywność i kontrolę jakości w procesie aplikacji oleju na formy do wypieków?Automatyzacja, nadzorowanie jakości i efektywniejsze wykorzystanie surowców – to główne atuty, które Kl... |
W upalne dni rezygnujemy z czekoladowych, topiących się słodkości na rzecz orzeźwiających, owocowych przekąsek. Taką może być wyśmienity sernik na zimno z dodatkiem bakalii, który zachwyci Twoich najbliższych w wiosenno-letnie popołudnia.
Składniki:
• pół kilograma sera tłustego mielonego
• 13 dag masła
• 2 jajka plus 2 żółtka
• szklanka bakalii-orzechy włoskie, migdały, rodzynki np. Bakalland
• owoce do dekoracji np. truskawki
• 3 galaretki cytrynowe (2 na wierzch i 1 do masy serowej)
• cukier puder (półtorej szklanki)
Przygotowanie:
Rozpuścić galaretkę w 2/3 szklanki wrzącej wody z czajnika. Utrzeć masło 82%. Gdy będzie już miękkie, dodać po łyżce cukier puder aż do wyczerpania, potem 4 żółtka, z czego 2 białka zachować na później. Ucierać masę 15 minut. Dodać torebkę cukru wanilinowego. Do utartej masy dodawać po łyżce biały ser oraz krzepnącą żółtą galaretkę.
Ubić 2 białka na sztywną pianę i dodać pianę razem z bakaliami do masy serowej. Delikatnie mieszać od góry do dołu, tak żeby nie rozbić delikatnej piany z białek.
Masę należy wlać do tortownicy 24 cm na wysmarowany masłem i oprószony bułką tartą spód. Wstawić sernik do lodówki. Po ok. 2 godzinach wierzch sernika powinien nieco stężeć, gdy już stężeje, można przystąpić do dekoracji.
Rozpuścić 2 galaretki w 3 szklankach wody i odstawić do ostygnięcia. Na desce przygotować owoce do dekoracji. Ułożyć owoce na serniku, zalać chłodną galaretką i wstawić z powrotem do lodówki. Sernik należy przygotować poprzedniego dnia przed podaniem, ponieważ potrzebuje czasu do stężenia.
Bułki pikantne - półksiężyce1 Należy połączyć wszystkie składniki ciasta. Dodając mąki, wyrabiać ciasto, aż stanie ... |