Piece gastronomiczne – rodzajeW profesjonalnej kuchni nie może zabraknąć takiego urządzenia, jak piec gastronomiczny, pozwalający na... |
Studium Przypadku: Jak udoskonaliliśmy efektywność i kontrolę jakości w procesie aplikacji oleju na formy do wypieków?Automatyzacja, nadzorowanie jakości i efektywniejsze wykorzystanie surowców – to główne atuty, które Kl... |
Czy istnieje bardziej niebiański deser od bezy? Cóż, jest jedna rzecz, która przychodzi nam do głowy. To oczywiście bezy czekoladowe! I to takie, które zrobisz niezwykle szybko (choć samo suszenie trwa długo). Niebo w gębie i to bez większego wysiłku? O tak, takie desery lubimy najbardziej.
Bez jest jednym z tych deserów, którymi straszy się adeptów sztuki cukierniczej. Przesuszona smakuje jak wiór, zbyt krótko suszona będzie lepiąca i niesmaczna. A do tego jeszcze to ubijanie białek, by były idealne! Czy bezy trzeba się bać? Nie! To deser, który wbrew pozorom jest naprawdę prosty do zrobienia. Wystarczy odrobina pracy i dużo cierpliwości, bo bezy niestety potrzebują mnóstwo czasu, by idealnie się ususzyły. Co zrobić, by bezy wyszły? Przede wszystkim upewnij się, że białka są dobrze oddzielone od żółtek. Nawet niewielka ilość żółtka może zniweczyć Twoje plany. Białka powinny być ubijane na mocnych obrotach, na tyle długo, by były lśniące, a sama piana nie była rozwarstwiona. Jeśli zacznie się rozwarstwiać, już jej nie uratujesz. Uwierz jednak, że poradzisz sobie z tym zadaniem bez żadnego problemu. To jak? Możemy zacząć?
Jak zrobić najlepsze na świecie bezy czekoladowe? To nie tak trudne, jak może się wydawać. Wystarczy kilka składników:
Zacznij od rozgrzania piekarnika do 100 stopni (góra i dół). Następnie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Pozwól jej się przestudzić i w tym czasie ubij białka na sztywną pianę, powoli wsypując do nich cukier puder. Nie przerywaj ubijania i dodawaj kakao. Pianka bezowa jest już gotowa. Teraz trudniejsze zadanie – dodaj do niej rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj bardzo delikatnie. Masa nie musi być jednolita. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i układaj na niej bezy – możesz skorzystać z rękawa cukierniczego. Tak przygotowane bezy muszą suszyć się przez trzy godziny. Gdy proces się zakończy, nie wyjmuj bez, lecz otwórz piekarnik i zostaw bezy do przestudzenia.
Deser jest już gotowy. Tak pyszne bezy z pewnością szybko zostaną zauważone przez domowników. Uważaj, szybko znikną!
Chleb żytni - przepisSkładniki na zaczyn - chleb żytni - 2garście mąki żytniej (z pełnego przemiału - ... |