Piece gastronomiczne – rodzajeW profesjonalnej kuchni nie może zabraknąć takiego urządzenia, jak piec gastronomiczny, pozwalający na... |
Studium Przypadku: Jak udoskonaliliśmy efektywność i kontrolę jakości w procesie aplikacji oleju na formy do wypieków?Automatyzacja, nadzorowanie jakości i efektywniejsze wykorzystanie surowców – to główne atuty, które Kl... |
Obrotowe piece wózkowe służą do wypieku bezpośrednio na wózkach rozrostowych obracających się w komorze wypiekowej po zaczepieniu na wieszaku lub umieszczaniu na obracającym się podeście. Piece te są przeznaczone do wypieku różnego rodzaju pieczywa pszennego drobnego i pułcukierniczego.
Wózek z przeznaczonymi do wypieku kęsami ciasta wprowadza się do komory wypiekowej .Poprzez zamknięcie drzwi wózek zostaje uniesiony uchwytem do góry i zaczyna się obracać. Wentylator zasysa gorące powietrze z nagrzewnicy w komorze i kanałem, pod stropem pieca, tłoczy je do bocznego kanału skąd przez nadmuchowe otwory dostaje się do komory wypiekowej.
Stąd ponownie przechodzi do nagrzewnicy. W trakcie wypieku można zaparować pieczywo. Uruchamia się natrysk wody na gorące stalowe ramy, a wytworzona w ten sposób para przedostaje się do komory wypiekowej. Czas zaparowania jest regulowany.
Temperatura wypieku jest sterowana automatycznie. Po otwarciu drzwi komory następuje samoczynnie opuszczenie wózka, co pozwala na jego wprowadzenie. Po krótkim dogrzaniu pieca można wprowadzić do niego następny wózek.
Szybki pomysł na czekoladowe nieboCzy istnieje bardziej niebiański deser od bezy? Cóż, jest jedna rzecz, która przy... |