Najczęściej czytane

Wiadomości, Informacje, aktualności - Rynek piekarstwa i cukiernictwa

Wiadomości

Tork dozownik

Światowy lider w dziedzinie profesjonalnej higieny wprowadza na rynek Tork uszczelniony dozownik przemysłowy, aby wzmocnić istniejące rozwiązania do utrzymania higieny, produktywności i zrównoważonego rozwoju w branży przetwórstwa spożywczego.

Wiadomości

Wokół pieczywa krąży wiele mitów. Jednym z najmocniej zakorzenionych jest ten, że wypiekane z mrożonego ciasta chleby i bułki są niezdrowie. Podobno zawierają substancje konserwujące i tracą na wartościach odżywczych oraz smakowych. W ramach kampanii Chleb Dobry sprawdzamy jak jest naprawdę.

Wiadomości

Chleb – uniwersalny dodatek do wielu potraw, gości na stołach Polaków od niepamiętnych czasów. Podawały go nasze prababcie, a obecnie nie zapominają o nim nawet dzieci. Jednak skład i smak pieczywa z biegiem lat uległy zmianie. Mają na to wpływ nowoczesne procesy produkcyjne oraz wymagania rynku. Tymczasem liczne badania wykazują, że Polacy to tradycjonaliści, którzy tęsknią za apetycznym aromatem prawdziwego, polskiego chleba. Naprzeciw oczekiwaniom konsumentów wychodzi Piekarnia Cukiernia Otrębusy, która oferuje pieczywo wypiekane wg staropolskich metod, pozbawione sztucznych dodatków.

Wiadomości

Niebawem na rynku ukaże się książka Wydawnictwa Naukowego PWN pt. "Drobne Wypieki" pod naukową redakcją Wilfrieda Seibela. Ta fachowa propozycja odpowie m.in. na pytania: Jakie są współczesne techniki produkcji wyrobów cukierniczych? Jak przedstawiają się zależności pomiędzy ilością surowca, a jakością produktu końcowego? W jaki sposób zwiększyć trwałość produktów cukierniczych?  Jak powinien przebiegać proces pakowania i przechowywania?

Wiadomości

Zdrowy chleb, jeszcze nie całkiem powszedni

Aktywność fizyczna i zrównoważona dieta, to tematy ważne dla coraz większej liczby Polaków. Trend wyraźnie odzwierciedla się w zakupach, których dokonują codziennie nasi rodacy. Naprzeciw coraz częściej wychodzą mu również piekarnie.

Wiadomości

Powszechnie lubiane i spożywane – ciasta drożdżowe, od lat goszczą na Polskich stołach. Są uniwersalną słodką przekąską, która doskonale sprawdza się podczas letnich pikników, czy jako dodatek do popołudniowej kawy. Ponieważ coraz mniej osób celebruje tradycje domowego wypieku, producenci z branży piekarniczej wychodzą na przeciw ich oczekiwaniom oferując wyroby pakowane.

Wiadomości

Osoby borykające się z problemem nietolerancji glutenu oczekują, że asortyment produktów spożywczych dostosowanych do ich potrzeb będzie równie szeroki i smaczny jak ten spotykany codziennie na sklepowych półkach. Tymczasem okazuje się, że tak powszechny produkt jak chleb często nie spełnia podstawowych norm smaku i jakości. Dotychczas na rodzimym rynku piekarniczym trudno było znaleźć pieczywo bezpieczne, a jednocześnie smaczne i niemalże niczym nie różniące się od wypieków pszennych. Jak sytuacja wygląda obecnie i czy dostęp do bezglutenowego pieczywa wciąż jest mocno utrudniony?

Wiadomości

Chleb to nieodłączna część codziennego jadłospisu. Wydawałoby się, że znajdziemy go w każdym gospodarstwie domowy w Polsce, jednak zmienne trendy żywieniowe i tendencje rynkowe sprawiły, że jego konsumpcja zaczęła spadać. Jak wygląda segment chleba w obecnym czasie i jakie przewidywania mają specjaliści z branży? Na pytania odpowiada ekspert z firmy Dan Cake Polonia.

Wiadomości

La Lorraine magazyn wysokiego składowania

La Lorraine Bakery Group jest dumna z oficjalnej inauguracji w Polsce nowego, w pełni zautomatyzowanego magazynu mroźni wysokiego składowania, która odbędzie się w obecności Jego Wysokości Króla Belgów. Supernowoczesny magazyn jest częścią ambitnego programu inwestycyjnego o wartości 50 mln euro, który pozwoli La Lorraine Polska podwoić swoje moce produkcyjne.

Wiadomości

47% Polaków nigdy nie sprawdza składu pieczywa, a połowa z nas najbardziej lubi chleb z mąki pszennej – wynika z najnowszych badań TNS Polska  przeprowadzonych na zlecenie Lidl Polska.

Wiadomości

Chleb jest jednym z podstawowych produktów naszego żywienia. Przestrzegając zasad zbilansowanej diety powinniśmy spożywać pełnoziarniste pieczywo każdego dnia. Na co zwrócić uwagę przy jego wyborze? Wysoka jakość chleba to kombinacja wielu czynników: smaku, trwałości oraz sposobu wyrobu. Umiejętnie łącząc powyższe składniki powstał chleb Haverland, którego koniecznie trzeba spróbować.

Wiadomości

Produkty dla osób cierpiących na celiakię uznane są w świetle prawa za żywność dietetyczną i z tego tytułu podlegają restrykcyjnym wymogom ogólnego i szczególnego niemieckiego prawa żywnościowego. Bezglutenowe produkty marki 3 PAULY, w tym także Chleb pełnoziarnisty bezglutenowy krojony, spełniają dodatkowo wymagania Niemieckiego Stowarzyszenia Celiakii (DZG) i trafiają do sprzedaży tylko wtedy, gdy jednoznacznie potwierdzone zostaje ich bezpieczeństwo dla alergików.

Wiadomości

chleb żytniChleb żytni z ziemniakami jest kolejnym wyrobem z województwa kujawsko-pomorskiego, który znalazł się na Liście Produktów Tradycyjnych, prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Wniosek o zarejestrowanie produktu złożyła piekarnia Murmiłło z Bydgoszczy. Receptury chleba żytniego z ziemniakami były w Bydgoszczy i okolicy przekazywane z pokolenia na pokolenie; można je znaleźć również w książkach kulinarnych, wydawanych w regionie w XIX wieku i na początku XIX w.

Ugotowane, a następnie rozgniecione ziemniaki były dodawane do mąki przede wszystkim z powodu oszczędności, gdyż były znacznie tańsze i dla wielu osób bardziej dostępne. Taki chleb ceniono również ze względu na walory smakowe i zachowywanie świeżości dłużej niż w przypadku tradycyjnego chleba.

Szukaj - Baza Firm

Przepisy - Pieczenie