Węże teflonowe i pistolety do przedmuchu - sprzęt, który się przyda w piekarni![]() Węże pneumatyczne i przewody mają szerokie zastosowanie w wielu branżach, ... |
Technologia, a produkcja pieczywa![]() W produkcji pieczywa technologia zajmuje się głównie procesami mieszania, fermentacji i wypieku. Op... |
Jest niesmaczne i drogie, w dodatku wyszło z mody. Sprzedaż pieczywa spadła o 1/3 w ciągu ostatnich 12 lat - pisze "Dziennik Gazeta Prawna".
W ubiegłym roku statystyczny Polak zjadł 52 kg pieczywa - wynika z obliczeń "DGP" opierających się na danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ) o konsumpcji żywności w pierwszych trzech kwartałach 2012 r. To o 1,5 kg mniej (o 2,5 proc.) niż w roku poprzednim i aż o 27,3 kg mniej (o 34 proc.) niż w 2000 r.
Chleb przegrywa konkurencję m.in. z chipsami, chrupkami, frytkami, makaronami i płatkami śniadaniowymi. Stracił na znaczeniu także dlatego, że zaszkodziły mu modne diety, według których chleb tuczy.
Rynek pieczywa kurczy się także z innego powodu. - Polskie piekarnie konkurują między sobą przede wszystkim cenami produktów, a nie ich jakością - ocenia na łamach "DGP", Stanisław Butka, prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP. To z kolei ogranicza popyt na pieczywo, bo jest ono często kiepskie i zniechęca do konsumpcji.
Pizza na własną rękę? Jaki ser? Przepis, przygotowanie, pieczenie![]() Jak powstała pizza? Chociaż pizza towarzyszy nam od wieków, to jednak nie wiadomo sk... |