Najczęściej czytane

Wiadomości

Niebawem na rynku ukaże się książka Wydawnictwa Naukowego PWN pt. "Drobne Wypieki" pod naukową redakcją Wilfrieda Seibela. Ta fachowa propozycja odpowie m.in. na pytania: Jakie są współczesne techniki produkcji wyrobów cukierniczych? Jak przedstawiają się zależności pomiędzy ilością surowca, a jakością produktu końcowego? W jaki sposób zwiększyć trwałość produktów cukierniczych?  Jak powinien przebiegać proces pakowania i przechowywania?

Obok wyrobów piekarniczych, drobne wypieki ciastkarskie stanowią podstawę branży piekarniczo-cukierniczej. Książka licząca 286 stron podzielona na 10 rozdziałów to praktyczne kompedium dla branży piekarniczej.

Na rynku wydawniczym niewiele jest fachowych i aktualnych pozycji dla cukierników, w szczególności brakuje prac dotyczących drobnych wypieków, pomimo ich popularności. Wielu tradycyjnym recepturom regionalnych odmian ciast i ciasteczek grozi zapomnienie, jednak globalizacja jest też dla nich szansą. Warto sięgnąć do wielowiekowej tradycji naszych zachodnich sąsiadów, odnajdując w niej inspirację do wzbogacenia asortymentu oraz korzenie naszych własnych tradycji.

 

  • Tytuł: Drobne wypieki. Technologia w cukierni. Wyd. 1
  • Autor / Redaktor: Wilfried Seibel
  • ISBN: 978-83-01-18470-4
  • Cena katalogowa: 99 zł
  • Data wydania: 2016-11-10


Rozdziały książki "Drobne Wypieki":

  • 1.    Objaśnienie pojęć (W. Seibel) [pieczywo; wyroby cukiernicze;
  • składniki receptur: tłuszcze, glazury, czekolada ...; wyroby bio; ...)
  • 2.    Przepisy prawa żywnościowego (W. Seibel) [np. etykieta – właściwości odżywcze]
  • 3.    Składniki receptur i ich właściwości funkcjonalne (H. –G. Ludewig)
  • 4.    Minimalne ilości składników predestynujących jakość (G. Brack)
  • 5.    Podział wyrobów cukierniczych (G. Brack)
  • 6.    Proces produkcji wyrobów cukierniczych (U. Hanneforth)
  • 7.    Pakowanie i przechowywanie (G. Spicher)
  • 8.    Ocena sensoryczna (W. Seibel)
  • 9.    Wartości odżywcze wyrobów cukierniczych (E. Rabe)
  • 10.    Analityka wyrobów cukierniczych (E. Rabe)

 

Książka dostępna pod linkiem: http://ksiegarnia.pwn.pl/Drobne-wypieki,324370519,p.html


Dostępne są również poprzednie pozycje z serii Technologie w Piekarni i Cukierni:

  • „Odroczony rozrost. Technologia w piekarni” – redakcja naukowa Hans Huber
  • „Chłodnictwo. Technologia w piekarni” – redakcja naukowa Klaus Losche
  • „Zakwas. Technologia w piekarni” – redakcja naukowa Markus Brandt, Michael Ganzle

Szukaj - Baza Firm

Przepisy - Pieczenie