Piece gastronomiczne – rodzajeW profesjonalnej kuchni nie może zabraknąć takiego urządzenia, jak piec gastronomiczny, pozwalający na... |
Studium Przypadku: Jak udoskonaliliśmy efektywność i kontrolę jakości w procesie aplikacji oleju na formy do wypieków?Automatyzacja, nadzorowanie jakości i efektywniejsze wykorzystanie surowców – to główne atuty, które Kl... |
Niebawem na rynku ukaże się książka Wydawnictwa Naukowego PWN pt. "Drobne Wypieki" pod naukową redakcją Wilfrieda Seibela. Ta fachowa propozycja odpowie m.in. na pytania: Jakie są współczesne techniki produkcji wyrobów cukierniczych? Jak przedstawiają się zależności pomiędzy ilością surowca, a jakością produktu końcowego? W jaki sposób zwiększyć trwałość produktów cukierniczych? Jak powinien przebiegać proces pakowania i przechowywania?
Obok wyrobów piekarniczych, drobne wypieki ciastkarskie stanowią podstawę branży piekarniczo-cukierniczej. Książka licząca 286 stron podzielona na 10 rozdziałów to praktyczne kompedium dla branży piekarniczej.
Na rynku wydawniczym niewiele jest fachowych i aktualnych pozycji dla cukierników, w szczególności brakuje prac dotyczących drobnych wypieków, pomimo ich popularności. Wielu tradycyjnym recepturom regionalnych odmian ciast i ciasteczek grozi zapomnienie, jednak globalizacja jest też dla nich szansą. Warto sięgnąć do wielowiekowej tradycji naszych zachodnich sąsiadów, odnajdując w niej inspirację do wzbogacenia asortymentu oraz korzenie naszych własnych tradycji.
Rozdziały książki "Drobne Wypieki":
Książka dostępna pod linkiem: http://ksiegarnia.pwn.pl/Drobne-wypieki,324370519,p.html
Dostępne są również poprzednie pozycje z serii Technologie w Piekarni i Cukierni:
Bułki pikantne - półksiężyce1 Należy połączyć wszystkie składniki ciasta. Dodając mąki, wyrabiać ciasto, aż stanie ... |